Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Skriftspråk - Stavning/Ortografi

Försvunna s

2012-10-06 11:09 #0 av: aggeelin

Jag började nyss läsa en deckare för att koppla av lite. Jag tror att jag tidigare läst en bok av denna författare och retade mig då på samma sak.

En man i boken tar fram sin konjakflaska och sätter sig sen i sin direktörstol. Det här sättet att tappa bort s på tycks ha blivit vanligt? För mig låter det konstigt att skriva/uttrycka sig på det sättet.


Aggeelin / medarbetare på Livskvalitet

Anmäl
2012-10-08 00:23 #1 av: Lill-Kisse

Vanligt har det väl inte blivit. Jag har då inte stött på det felet. Men vad kan man annat vänta sig i en dålig deckare?

En som inte läser deckare och illa skrivna böcker.

Anmäl
2012-10-08 07:35 #2 av: aggeelin

Det är väl samma fenomen som fotbollplan och fotbollförbundet.


Aggeelin / medarbetare på Livskvalitet

Anmäl
2012-10-08 12:19 #3 av: Inkanyezi

Jovisst är det samma problem, och helt entydigt går det väl inte att betrakta det som ett fel. Det avviker från vad som tidigare har varit vanligt, men kan lika väl höra till gruppen "språk i förändring" snarare än ortografi. Ett "binde-s" kan vara dialektalt, sociolektalt, och det kan också vara någon slags rationalisering av språket att ta bort det om man inte ser någon orsak att använda det. Jag utgår då ifrån att den som skriver utan binde-s också talar utan det.

För mig låter det inte överdrivet konstigt med konjakflaska.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.