Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Vad betyder ordet/meningen?

Damkör - kvinnokör...tantkör?

2012-03-04 18:51 #0 av: Effie

Jag har varit och sjungit idag - fyra damkörer som träffats och övat tillsammans. Då var det någon som tog upp frågan - varför heter det damkör? En kör med bara män heter inte herrkör, utan manskör. Så varför inte kvinnokör?

Vilka associationer får man till orden? Herrkör...? Manskör, det är ju styrkan. Damer, är ju lite finare...men får inte vi ha styrkan? Kvinnokraft - då blir det ju kvinnokampen. Kvinnokör, det är ju bara en massa tanter - är vi alltså en tantkör? (ja, det här är lite sammanfattning av hur våra funderingar gick. Och inget ont menat om herrar, män, kvinnokampen eller tanter)

Jag lovade att skriva här på språk i fokus, för att höra om någon annan har några tankar om frågan. Och associationer till orden.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2012-03-04 19:12 #1 av: maxiq

Lite OT men jag hörde på Radiosporten idag att Jörgen Brink hade vunnits herrarnas tävling medan det var en norska som vunnit tjejernas

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2012-03-04 19:33 #2 av: aggeelin

Det är tydligen skillnad


Aggeelin / medarbetare på Livskvalitet

Anmäl
2012-03-04 23:16 #3 av: svenake

Det heter inte herr-kör,  men visst finns det mans-körer och goss-körer?

Anmäl
2012-03-05 01:54 #4 av: raphanus

Det heter även tjejmiddag, men herrmiddag. (Aldrig dammiddag eller killmiddag.)

Anmäl
2012-03-05 07:17 #5 av: Effie

Så herrarna idrottar och äter middag... Herrum finns det väl något som heter (hette), och är inte den manliga motsvarigheten till damrum.

"Tjejer" hade jag helt glömt bort i diskussionen. Tjejkör har jag inte heller hört.

Visst finns det manskörer - men frågan var ju varför det heter så, när det heter damkör och inte kvinnokör. Gosskörer - den kvinnliga motsvarigheten borde vara flickkör. Fast det vanliga är väl barnkör numera.

Dammiddag känns inte helt omöjligt (även om tjejmiddag är det normala) - däremot killmiddag.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2012-03-05 14:53 #6 av: TjockaBerta

#5

Visst heter det flickkör.

Anmäl