Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Stilistik - Dialekter/lokala varianter

Dipp, dip, dippa

2012-02-05 01:06 #0 av: Tisdag

Funderar över substantivet dipp, alltså sådant du vanligtvis doppar chips eller grönsaker i. Jag har sett att vissa kallar röran/smeten för dippa. Ordet bör vara från engelskans dip, men stavningen har ofta blivit försvenskad till dipp. Men dippa förstår jag inte... Någon som använder ordet dippa (förutom som verb) eller någon som vet mer.

Anmäl
2012-02-05 02:02 #1 av: svenake

Låter som en norrländsk böjning för mej.

Anmäl
2012-02-07 11:33 #2 av: maxiq

Hördududu! Beskyll int oss norrlänningar för å lägga till bokstäv. Vi bruk ju hä bort dom iställ...

Tungan ute

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2012-02-07 18:27 #3 av: Ephraim

Åtminstone i vardaglig svenska kan man ju verb omvandlas till abstrakta substantiv i betydelsen 'en period där aktiviteten utförs kontinuerligt eller upprepade gånger'.

Exempel från nätet:

"Inte så mycket ligga dock, mest killar som gillar att mysa och titta film."

"Vi var tex endast 3 stycken i min femma vilket gjorde att det blev mycket åka."

"m a o får du det lättare om du får mycket doppa av många glada herrar"

Jag vet inte om "dippa" är ett sådant exempel där ett substantiv har bildats av verbet "dippa" och att det sedan övergått från att avse själva tillställningen till att avse röran (kan inte "dipp" användas på båda sätten?) Väldigt spekulativt dock.

Anmäl
2012-02-07 20:10 #4 av: Tisdag

#3 Hmm... Ser på dina exempel att du har annat i tankarna än chips och dipp eller att du hänger mycket på Flashback. I dina exempel låter det mer som om det är omskrivningar för sex. Då kan det finnas en mening att svänga lite på orden men ett redan etablerat högst neutralt ord som dippa då?
Inser att det även är en omskrivning. :-S

Anmäl
2012-02-07 21:06 #5 av: Ephraim

Två av tre exempel är från Flashback, ja, och båda dessa har med sex att göra… Av någon anledning verkar denna typ av ordbildning tendera att användas just för den aktiviteten. Alternativt har jag mest hört den användas om verb som syftar på den aktiviteten (exemplen hittades via googlesökning, är ingen stor besökare av Flashback).

Men jag tror mycket väl att denna typ av ordbildning även kan förekomma i andra sammanhang, ordbildningen i sig är inte mer lämplig för omskrivningar, det handlar om valet av verb. Exempel två är inte en omskrivning för sex (även om det kanske kan tolkas så), jag tror det har med hockey och skridskoåkning att göra.

Anmäl
2012-02-08 00:06 #6 av: Lill-Kisse

Det där med att ta ett engelskt ord och dubblera den sista bokstaven i ett försök att försvenska ordet har visst blivit vanligt. Jag går in på web-sidor, medan mina kollegor går in på webb-sidor. När den skillnaden på stavning uppstod, minns jag inte. Däremot är ingen av oss på någon "webba", inte som jag hört än i alla fall.

Alltså tycker jag inte att din smet bör kallas "dippa". Vill du använda det ordet, bör det vara som verb. Annars kan man ju prata svenska och säga att man doppar skivan eller grönsaken i en kräm.

Anmäl
2012-02-08 00:51 #7 av: Ephraim

"Webba" kan inte vara ett substantiv enligt nämnda mönster eftersom det saknas motsvarande verb. Poängen är att substantiv i vissa svenska varieteter kan bildas från verb genom att infinitivformen används utan modifikation. Från verbet åka finns alltså substantivet "åka" för 'en viss period av då det åks' eller 'en viss mängd åkningar' (osäker på om detta är dialektalt, men det är i vart fall vardagligt) liksom substantivet "åk" i betydelsen 'en instans av åkning'.

Om "dippa" är en bildning av typen "åka" vet jag inte, det var bara en spekulation.

Jag kallas smeten för "dipp" förövrigt, hade faktiskt aldrig hört talas om att någon kallade den för "dippa" innan denna tråd.

Angående dubbleringen av sista bokstaven, det är bara tillämpning av svenska stavningsregler. Det är naturligt att nyinlånade ord behåller sin ursprungliga stavning ett tag men jag tycker i alla fall att det är rätt bra om de anpassas efter svenska mönster så fort som möjligt...

Anmäl
2012-02-08 23:27 #8 av: svenake

#2   Jag har största respekt för norrlänningar (och norrländska)   och jag njuter av berättelsen om  "stoorn" på youtube.

 

- Men  visst äter man "bryta" i norrland??

Och visst dricker man doppa??

 

Stoorn???    Titta på det här och lyssna ända till slutet,    ;)     http://www.youtube.com/watch?v=qH5F6tfvhUI

 

Anmäl
2012-02-09 09:45 #9 av: TjockaBerta

Dippa känns logiskt för mig. Lite roligt.  
Kan inte härleda det språkligt men jag tänker mej ett ord som "fika".

Ska vi ha lite fika! Vi fick fika hos moster! Att fika.

Ta lite dippa också!  Att dippa. Varför inte?

Fikat står där borta. Dippat har du i skålen.

Anmäl
2012-02-09 10:13 #10 av: Tisdag

#9 Så dippat är bestämd form. Får jag fråga varifrån du kommer?
Det låter ganska norrländskt, -Schläng hit n' schkål med dippa! :-P

Anmäl
2012-02-09 10:21 #11 av: Tisdag

#8 Underbar video, vilken dialekt!

Anmäl
2012-02-09 10:27 #12 av: TjockaBerta

#10

Dialekten är från Fjollträsk.  Skrattande

 

Anmäl
2012-02-09 10:34 #13 av: Tisdag

#12 Aha, -Sleng hiiit skåålen me dippa! ;-)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.