Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Övrigt

Dubbar och broddar

2012-01-25 08:10 #0 av: parsley

Är det någon skillnad mellan dubbar och broddar?

Anmäl
2012-01-25 13:33 #1 av: Jalking

För mig känns det helt orimligt att montera broddar i bildäcken. Däremot verkar det inte lika fel med dubbar under skosulorna.

Anmäl
2012-01-25 13:35 #2 av: DesK

Broddar sätter man i hästskor, dubbar i bildäck Glad

Désirée

Anmäl
2012-01-25 17:26 #3 av: Farwuq

Broddar sätter man även under människor-skor.

Jag har sådan i beredskap, utifall det skulle bli glashalt här i staden.

Glad

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2012-01-25 19:18 #4 av: svenake

Isdubbar  hade man i min barndom hängande i ett snöre kring halsen om man åkte skridsko på sjö-is.  Om man trillade i en vak  skulle man ta dom i händerna och dra sig tillbaka upp på isen.

Vi tillverkade sådana i slöjden,  men jg behövde aldrig använda mina!

Anmäl
2012-01-25 19:56 #5 av: Farwuq

#4

Vilken tur.

Glad

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2012-01-25 20:24 #6 av: Bjornen

Broddar har man olika typer av skor, kättingar eller också ser man på dem på våren. Dubbar sitter på däck ispiggar och skistavar.

Anmäl
2012-01-26 07:22 #7 av: Effie

Jag googlade för skojs skull, och blev inte mycket klokare. Hittade exempel på sådant som redan står i tråden, men också "broddar/dubbar för skor" och "Cross Country halkskydd/broddar har effektiva dubbar". Marathon.se testade "broddar och dubbar", men jag blev inte klok på om de såg någon skillnad.

Jag får nästan känslan av att broddar (i de exempel jag tittat på) skulle vara hela halkskyddet, och dubbar den enskilda piggen - men det är en mycket osäker känsla. Jag använder det nog inte så själv.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2012-01-26 11:54 #8 av: Inkanyezi

Jag tror att det i allmänt tal är en viss skillnad, och att "dubbar" kan vara ett inlån, medan broddar är ett äldre ord i svenskan. Min associaiton när jag först såg, i slutet av femtiotalet, var att man hade lånat in det - för andra gången - från engelska. Innan dess hade ju skorna dobbar när man spelade fotboll, för att få bättre grepp på en mjuk gräsplan. De första kommersiella dubbdäcken kom på sextiotalet, och det var om jag minns rätt ett finskt märke, Hakkapelitta, och jag antar att det var deras marknadsavdelning som valde "dubbar" för att beskriva dem på svenska. Inom speedway hade jag dessförinnan hört "spikar", och isdäckens spikar var ju ganska mycket längre än de pyttesmå dubbarna i bildäcken.

Och jag tror att det är där skillnaden ligger. Dubbarna sticker inte ut långt, kanske en millimeter, men tillräckligt för att få lite grepp i isen. Broddar är större saker, och det är väldigt obekvämt att gå med broddar på en hård yta där de inte sjunker ner alls, vare sig man är häst eller människa. De ger inte heller något halkskydd på ett riktigt hårt underlag, medan dubbarna trycks in tillräckligt mycket för att gummit fortfarande ska ge ett visst grepp.

Dubben är alltså en liten sak som inte sticker ut långt, och den är fäst i gummit i däck eller sula, på ett sådant sätt att den kan tryckas in en liten bit när underlaget är för hårt för att dubben ska ge fäste. Dubbens material är avpassat för att den ska slitas i ungefär samma takt som gummit man fäster den i, så att den under hela sin livslängd inte sticker ut mer än någon millimeter. Broddar däremot är kraftigare utskjutande saker, som är avsedda att ge gott fäste på is, men som inte trycks in när man kommer på hårt underlag. De fästs inte i ett hål i gummit, utan de skruvas in i en hästsko eller fästs utanpå skorna.

Anmäl
2012-01-26 15:13 #9 av: Ephraim

I följande informationsblad används "dobbar" för att beskriva piggar som är fast monterade i skon, antingen förmonterade eller som sätts dit i efterhand. "Broddar" används däremot om sådant som sitter på skydd som kan träs på och tas av.

http://www.gaochlopkliniken.se/UserFiles/Dubbar%20och%20broddar.pdf

Jag är dock inte alls säker på att detta är en allmän distinktion i branschen.

I övrigt håller jag med #1 om att "broddar" inte brukar användas om det som sätts på däck medan både "dubbar" och "broddar" kan användas på både skor och hästskor, möjligen med någon skillnad.

#8 "Dubbar" är inte ett lån utan ett svenskt arvord. Såvitt jag kan se finns heller inget ord i engelskan som det kunde lånats från. "Dobbar" är en annan form av samma ord. SAOB anger "dobb" endast som en en dialektal form av "dubb" men det är möjligt att den därefter har spritt sig just i fotbollssammanhang (artikeln trycktes 1920). Det kan dock hända att "dubbar" inte har använts så länge för att beskriva dubbar som använts som halkskydd.

"Broddar" är också det ett urgammalt ord. Mitt intryck är att detta ord har använts längre för att beskriva halkskydd.

Anmäl
2012-01-27 23:16 #10 av: Lill-Kisse

Vill jag ha dubb, går jag till järnaffären och köper små korta spikar. När jag spikade fast tjärpapp på ett tak, använde jag dubb med stort huvud. Jag tror att jag sett skomakare för länge sedan använda små spetsiga dubb för att spika fast sulor och gummiklackar på grova skor. Därför har jag föreställt mig att dubbdäck försetts med små korta spikar eller skruv i metall.

Brodd förknippar jag med piggar och andra beslag av olika material under skor för att få bättre grepp på halkigt underlag. Det kan vara anordningar att sätta på skorna för att inte halka på isiga vägar. Det där om brodd på hästskor, som någon nämnde, låter också bekant.

Men visst säger man dobb om "knapparna" under fotbollsskor? De behövs väl för att inte halka på gräsplan?

Min uppfattning är att det är gamla svenska ord.

Anmäl
2012-01-27 23:20 #11 av: Jalking

Tjärpapp spikas med nubb.

Anmäl
2012-01-27 23:26 #12 av: Lill-Kisse

#11 Ja det har du faktiskt rätt i Jalking. Så hette de ju.
Då kanske skomakarens små spikar också kallades nubb?

 

Anmäl
2012-01-28 13:23 #13 av: svenake

#12    Japp!

Anmäl
2012-01-28 13:39 #14 av: Inkanyezi

När jag var liten satt jag ofta nere hos skomakaren i samma hus, och han använde aldrig nubb vad jag kan komma ihåg. Däremot använde han pligg för att fästa ihop sulorna i grova skor, och det var trästickor som användes ungefär som spikar. Ibland när man gick med pjäxorna i blötsnö kunde pliggarna krypa upp och skava. Då drog han ur den retfulla pliggen med tång.

Anmäl
2012-02-02 02:49 #15 av: Bjornen

Skomakaren pliggar skor.

Anmäl
2012-02-03 21:12 #16 av: Lill-Kisse

Utveckling pågår hos skomakarna. Nu tycks de ha börjat fästa dubb direkt under skorna också, som halkskydd alltså. Googla på "dubb skomakare" för tips.

Anmäl
2012-02-03 23:39 #17 av: Bjornen

Tjärpap(p) spikas med papspik (pappspik på svenska tror jag) som har stort huvud, medan nubb har litet huvud.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.