Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Övrigt

Olika sätt att skriva

2012-01-19 18:29 #0 av: [Vargöga]

Jag och min syster diskuterar språk och hon påstår att jag skriver fel i min blogg. Själv tycker inte jag att jag gör det för språk för mig är viktigt. Visst kan bokstäver lätt hamna vid sidan om eller på fel plats när man skriver fort.

Jag har lärt mig att skriva på ett sätt som jag tycker är bra men jag vet att olika skriver olika och att meningarna kan se ut som om man skrivit "fel".

Visst är det så att det finns olika skrivsätt för hur man bygger upp en mening?

Anmäl
2012-01-20 07:37 #1 av: aggeelin

Det är lätt att göra fel och fel tror jag att vi alla gör i skrift mer eller mindre ofta..

Ja vet inte riktigt om du vill ha kommentarer men jag kikade helt hastigt in på din blogg. Jag hittade snabbt denna mening "Minstingen var så duktig och fick två märken istället för en"   och kan kommentera att det heter, " ... och fick två märken istället för ett".


Aggeelin / medarbetare på Livskvalitet

Anmäl
2012-01-20 22:59 #2 av: TjockaBerta

Vad är det din syster anmärker på?

Anmäl
2012-01-21 09:21 #3 av: [Vargöga]

Att uppbyggnaden av meningarna är fel och att man aldrig får börja en mening med men och och vilket man visst får.

Anmäl
2012-01-21 10:01 #4 av: Ephraim

Självklart finns det olika sätt att skriva på. Språket erbjuder stora möjligheter till variation. Det innebär inte att alla sätt att skriva på är rätt, men det faktum att man själv starkt föredrar ett visst skrivsätt är inte detsamma som att andra skrivsätt är fel. Vad det innebär att något är fel i språkliga sammanhang är förövrigt ett ämne för sig...

Jag tror dock att din fråga är för bred för att ge ett bra svar. Om du vill veta vem som har rätt – du eller din syster – får du nog ge exempel på meningar. Är meningsuppbyggnaden fel? Det är svårt att besvara in abstracto...

#3 Det ganska vanliga påståendet att man inte får inleda meningar med "men" eller "och" är lite av ett favorithatobjekt. Givetvis kan man inleda meningar med "och" eller "men".

Anmäl
2012-01-21 10:18 #5 av: [Vargöga]

Nja jag är inte ute efter vem som har rätt och fel. Jag vet att det finns flera olika sätt att skriva och att alla har sitt eget skrivsätt. Det finns tex författare som jag inte klarar av att läsa deras böcker just för att dom är skrivet på ett sätt som jag inte klarar av men då underviker jag bara deras böcker i framtiden.

Du kan läsa i min Vardagsblogg (finns i signaturen) som min syster tycker är felaktig.

Jo det påståendet har jag också råkat ut för att folk tror att det är förbjudet att skriva liksom min syster.

Anmäl
2012-01-21 18:15 #6 av: parsley

Jag tycker inte det är något att bråka om. Sätt gränser för henne. Hon ska väl inte behöva rätta din blogg innan du publicerar blogginläggen? Är du språkintresserad och vill veta för att lära dig mer så fråga fråga vad som är rätt. Tjafsa inte med din syster i onödan.

Anmäl
2012-01-21 18:30 #7 av: [Vargöga]

Jo jag är språkintresserad. Min mamma säger samma sak att jag inte skall tjafsa i onödan med min syster för hon är så himla envis.

Anmäl
2012-01-21 22:09 #8 av: Inkanyezi

Men visst sjutton får man börja en mening nästan hur man vill. Det finns inte något hinder att börja med konjunktion, när den fungerar som konjunktion till en föregående sats eller ett föregående stycke. Det behöver inte nödvändigtvis vara närmast föregående sats eller stycke, men det måste finnas någon slags logisk sammanbindning.

Att börja ett helt inlägg med men är väl mer tveksamt, om det inte binder på samma sätt till ett föregående inlägg, eller om det är en utropssats.

Det enda som stör mig i din vardagsblogg är rubriken. Genitivbildning gör man bara med ett enkelt s på slutet utan krusiduller. Alltså ingen apostrof. Tecknet ser inte heller riktigt ut som en apostrof, men hur som helst ska det inte vara något tecken där.

Anmäl
2012-01-22 09:58 #9 av: svenake

Fast om man hänvisar till   "den konstnärliga friheten"    så har man frihet att göra som man vill  Glad

Anmäl
2012-01-22 20:24 #10 av: Aniara4

En sak är olika språkstilar, en annan är att vissa saker helt enkelt är "fel". Men gränsen för vad som verkligen är fel och inte bara ett annat sätt att skriva är flytande. Jag har t.ex. fortfarande inte accepterat bruket av "lämna" i betydelsen ge sig av på svenska. Alltså att "he had to leave" översätts med "han var tvungen att lämna". På svenska måste man lämna någonting, anser jag. Men jag inser också att det slaget är förlorat, uttrycket breder ut sig med en sådan hast att det snart kommer att vara officiellt accepterat som korrekt. Det är i de här gråområdena som språkkonflikter oftast uppstår.

Men sen beror det också på i vilket sammanhang språket förekommer. (Titta, jag började ett helt stycke med "men"!) I en roman eller i en tidningsartikel förväntar jag mig ett korrekt språk. Undantaget om författaren medvetet skriver t.ex. talspråk i en roman. Jag måste erkänna att jag som den språkpolis jag är t.o.m. har skrivit till en journalist en eller två gånger för att påtala ett språkfel, eftersom jag tycker att de som har skrivandet som yrke ska veta såna saker.

Men i de flesta sammanhang på internet ignorerar jag felaktigheter trots att många av dem ställer till problem för mig då de bromsar upp min läsning när jag måste läsa om och försöka förstå vad skribenten menar (felplacerade de och dem är en sån sak som sätter käppar i hjulet för min läsning). Men en av poängerna med öppna internetforum är att vem som helst ska kunna delta i diskussionen. Det är redan så att de som inte skriver så gärna eller väl inte kan delta på samma sätt. Ska man dessutom skrämma bort alla som inte skriver perfekt, även om det går att förstå vad de vill säga?

Hur viktigt korrekt språk är i en blogg beror på vems blogg, tycker jag. Är du en offentlig person med en officiell blogg som kanske ingår i ditt jobb tycker jag det ska vara välskrivet. Men om du är en privatperson som vill berätta om ditt liv och dina tankar spelar det egentligen ingen roll. Det är klart att det inte är fel att anstränga sig för att skriva korrekt, att utveckla sin språkkänsla, använda stavningskontroll och grammatikkontroll, och kolla upp sånt man är osäker på. Men det vore tråkigt om den som har något meningsfullt att uttrycka skulle bli avskräckt för att andra inte tycker den språkliga formen är tillräckligt bra.

Anmäl
2012-01-22 20:42 #11 av: Inkanyezi

#10 Jag håller helt med dig när det gäller "lämna"; för mig kan det aldrig innebära att ge sig av. Däremot används "lämnar" i ett väldigt specifikt sammanhang i radiokommunikation i lokaltrafiken, där jag har arbetat många år. Oavsett placering i satsen, när det anges tillsammans med ett hållplatsnamn, exempelvie "lämnar Ropsten", så betyder det att man inte fick med alla passagerare, utan var tvungen att lämna kvar de som inte fick plats.

Anmäl
2012-01-22 20:45 #12 av: Aniara4

#11 Jag kan acceptera "lämna" ensamt om man har dagisbarn. "Vem lämnar i morgon?" funkar hjälpligt!

Men det var som sagt bara ett exempel på när det inte är helt glasklart om ett ord eller uttryck är direkt fel eller inte.

Anmäl
2012-01-22 20:48 #13 av: Inkanyezi

#12 Där är det ju i kontrast mot "hämtar". Man lämnar, och man hämtar, och det kan vara olika personer som lämnar eller hämtar (underförstått barnet). Och i fallet med bussen eller tåget handlar det ju om att man lämnar folk på hållplatsen. Men att använda det om att ge sig av är mig helt främmande.

Anmäl
2012-01-23 10:19 #14 av: maxiq

Tåget lämnar väl stationen? Alltså i betydelsen av att lämna något bakom sig. Jag kan lämna mitt hem t.ex.

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2012-01-23 10:36 #15 av: Inkanyezi

#14 Jovisst, men i ingendera fallet använder du lämna självständigt, utan det finns ett objekt i satsen. Man kan lämna sitt land eller sitt hem, och man kan lämna vad det vara må, men att bara lämna används knappast om att ge sig av.

Anmäl
2012-01-23 11:01 #16 av: Aniara4

Nu har vi hamnat lite OT, men jag menar precis som #15, när man skriver "lämna" utan objekt. "Hon lämnade klockan tre." Såg det nyligen i just en tidningsartikel om någon som fått sparken ("i torsdags tvingades han lämna <PUNKT>") och det tyckte jag var lite över gränsen. Men samtidigt var det ytterligare ett tecken på att det slaget nog snart är förlorat.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.