Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Grammatik

Båda

2011-12-30 22:04 #0 av: svenake

Vi har tidigare disskuterat  de/dem  kontra dom.

 

Men . . . vilken tydlig regel  styr  orden bägge/båda.

 

Jag kan själv höra när jag (eller någon annan)  använder orden på fel plats, men vilken regel styr ?

 

Hoppas att jag inte ställt frågan förr.

Anmäl
2011-12-30 23:54 #1 av: Ephraim

Det finns ingen sådan regel. Bägge orden betyder precis samma sak och de är helt utbytbara.

Språkrådet skriver: "Orden båda och bägge är ett av de få exemplen på äkta synonymer i svenskan. [...] Det går bra att använda dessa ord om vartannat; det finns ingen anledning att känna sig förpliktad till konsekvens. Språkstatistiken visar att båda är vanligare än bägge, åtminstone i tidningsspråk, så det kan kanske vara skäl att använda bägge lite mer."

http://www.spraknamnden.se/fragor/arkiv_sprakrad_02.htm#bagge

Se även: http://www.svd.se/kultur/sprakspalt/bada-och-bagge-gar-lika-bra_351274.svd

Sen är det väl inte helt otänkbart att en skillnad är på väg att utvecklas. Kanske är det fler än du som tycker sig höra att någon använder orden "fel" och att en ny regel håller på att utvecklas. Men det kan vara bra att veta att orden i dagsläget brukar anses helt synonyma.

Anmäl
2011-12-31 09:51 #2 av: raphanus

#0 - Jag ansluter mig till förklaringen i #1, men tycker att det verkar som båda är vanligare i föreningar, medan bägge är vanligare självständigt. Jämför:

Jag tog med båda kycklingarna (förenat) och åt upp bägge (självständigt) på vägen.

Anmäl
2011-12-31 15:56 #3 av: svenake

#2    Ahh   -    låter helt rätt för mej.

Jag vet ju att dom är synonyma,  men har ändå undrat varför jag reagerat ibland när det låtit "fel i min öron".

Anmäl
2012-02-06 20:35 #4 av: aggeelin

Kan det vara så att det du är mest van att höra är det som du uppfattar som rätt?

Jag är mest van att höra ordet "långsam" men tror inte att ordet "sakta" är fle men det låter konstigt i mina öron


Aggeelin / medarbetare på Livskvalitet

Anmäl
2012-02-06 22:43 #5 av: svenake

Kan vara så,  -  och nu såg jag ordet   "disskutera"   som jag skrev allra överst.   Och ingen har  påpekat  det??   Flört

Anmäl
2012-02-07 15:44 #6 av: Inkanyezi

#5 Felslag, som disskutera och fle har man ju ingen orsak att ta upp när de inte stör samtalet. Det förekommer massvis med felslag, och jag brukar rätta mina så gott det går, men ibland slinker ett eller annat med. Det är bara något man får acceptera på ett forum.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.