Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Grammatik

Juholtare

2011-12-29 09:57 #0 av: Butros

I Språkrådets nyordslista finns "Juholtare" med i betydelsen "förhastat uttalande som man snart tvingas backa på". Är det bara jag som skulle föredra "backa från"? "Backa på" var nytt för mig.

Anmäl
2011-12-29 10:35 #1 av: DesK

Jag instämmer med dig. Backa på är när man går eller kör baklänges och går eller kör på något.

Désirée

Anmäl
2011-12-29 14:04 #2 av: Knaster

Nja, i sammanhanget så används väl uttrycket på samma sätt som "ändra på".

Det är alltså "uttalandet" som ska göras något "på".

Det jag skulle välja att anmärka på är snarare ordet "backa". Det känns som ett relativt nytt (slang)uttryck som ökat i användning de senaste åren. Men jag kan ha fel. Finns det någon som vet?

Trots att jag vet att språket hela tiden utvecklas och förändras så kan jag inte låta bli att känna mig lite egoistiskt konservativ i de flesta språkfrågor. När språket är på just det sätt som jag har lärt mig så är det rätt.Flört

Anmäl
2011-12-29 23:06 #3 av: Butros

Jag finner inte "backa" så konstigt i detta sammanhang, eftersom det innebär en återgång till något tidigare. I vart fall kan det vara så.

Personligen retar jag mig mer på att ordet "backa" ofta används om börsen. Kurser går rimligen upp eller ned, om de inte är oförändrade. Logiskt borde "backa" i detta sammanhang innebära att en aktie har stigit, om den tidigare har varit högre värderad, men i stället används det som synonym till "sjunka".

Anmäl
2011-12-31 19:25 #4 av: Lill-Kisse

Att någon säger "backa på" kan jag acceptera som en målande beskrivning i talspråk. Däremot reagerar jag mot att Språkrådet använder det uttrycket i stället för att skriva "ta tillbaka".  

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.