Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Översättning/tolkning

Betydelse av efternamn

2011-12-04 23:24 #0 av: Mimmi

Jag har länge funderat över vad mitt efternamn har för betydelse och ursprung. Jag heter då Torneus i efternamn. De med samma efternamn bor främst i Norrbotten (främst Kiruna och Luleå), om det är till någon hjälp.

Någon som har någon idé om vad det kan ha för ursprung och betydelse? Är väldigt nyfiken!

Anmäl
2011-12-05 09:55 #1 av: Jalking

Kommer släkten möjligen ursprungligen från Torneå?

Det är ju iaf en idé...

 

Anmäl
2011-12-07 19:47 #2 av: Lill-Kisse

Dags att börja med släktforskning, en mycket givande hobby.
Vem var först med detta namn? Var bodde den personen?

Anmäl
2011-12-07 21:36 #3 av: svenake

Instämmer med #2     En mycket givande hobby.  Börja med att fråga de äldsta släktingarna, dom blir säkert glada att bli  kontaktade, fortsätt sedan och skriv ner allt i ett lämpligt data-program.

Anmäl
2011-12-07 22:20 #4 av: Effie

Min första tanke var att namn som slutar på -us ofta var prästnamn, åtminstone förr. De hade studerat, och valde ett namn på latin eller grekiska, och gärna, har jag för mig, med anknytning till hemorten. Så idén med Torneå låter inte fel.

Och häromdagen när jag stod och slöläste listan över folk som bor i mitt hus, så råkade jag hitta en Torneus...tala om sammanträffande. (bor i Göteborg)

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2011-12-07 22:53 #5 av: Lill-Kisse

En ledtråd: http://www.drdeathray.se/Jukkasjarvi.htm

"Torneus i Kurravaara. Släkten är antagligen en gren av släkten Rautio i Kuivakangas. "

Jag har sökt på några olika platser och kommit tillbaka till detta fall, där Olof Olofsson först bär styvfadern namn, men sedan börjar använda namnet Torneus efter en klockare som heter så. Man tror alltså att Olof var en utomäktenskaplig son till klockaren. Olofs barn får sedan samma namn. Då är det idé att undersöka vem denne klockare var.

 

Anmäl
2011-12-07 23:02 #6 av: Lill-Kisse

Klockaren Olof Eriksson Rautio-Torneus påstås vara född

1758-01-16 i Kuivakangas, Övertorneå sn.

(http://johannaocherik.se/erik/pc1cea639.html)

Dessa ledtrådar bör naturligtvis kontrolleras i kyrkböckerna. Om denne klockare var stamfader för släkten, verkar det troligt att han bildade namnet utifrån ortsnamnet, precis som 1# Jalking tipsat om.

Anmäl
2011-12-08 08:37 #7 av: Mimmi

Tack så mycket! Det är väldigt spännande det här! Jag vet att min faster har släktforskat, men jag tror att hon har hållt sig till min farmors sida, och det är inte därifrån efternamnet kommer ifrån, så hon är nog inte till så stor hjälp tyvärr. Släktforskning är npg något jag kommer att försöka mig på någon gång när jag har mer tid.

Enligt namnstatistik finns det idag färre än fem namnbärare Övertorneå, men det kan ju fortfarande härstamma därifrån. Så vitt jag vet är det främst Kiruna idag och en kortare tid bakåt i tiden, men det är ju inte helt omöjligt att släkten helt enkelt har flyttat på sig. Att det ska något med Övertorneå/Torneå att göra känns ju inte alls omöjligt! Har faktiskt inte alls tänkt på det.

Anmäl
2011-12-08 11:02 #8 av: Mimmi

Tydligen hade min fastern forskat även på min farfar sida. Hon tror att släkten ursprungligen kommer från en liten by i närheten av Torne träsk, så jag gissar på att det är där efternamnet kommer från!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.