Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Fonologi och fonetik

Fonetisk svenska på engelska

2011-11-30 09:38 #0 av: Niklas

Siri är en digital hjälpreda för iPhone 4S. Man kan prata med henne på engelska ungefär som till en människa och få henne att utföra ärenden och besvara frågor. Det svåra är att hon inte kan uttala svenska nanm så om jag säger att hon ska skicka ett sms till Åsa vet hon inte vem hon ska skicka till.

Det går att lägga in fonetiska namn och med hjälp av dem få Siri att "förstå" svenska. Det är dock inte så enkelt som man kan tro att skriva Åsa fonetiskt. Jag har provat med exempelvis "Au-sah", "Awe-sah" och "Awesa".

Hur skulle ni skriva att Åsa uttalas på amerikansk engelska? Och Söderström, hur uttalas det?

Glad

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2011-11-30 09:55 #1 av: raphanus

Vad sägs om Aweser Surderstrum? Jag tar dock för givet att Siri pratar sådan där rhotisk dialekt, så det blir nog några R för mycket i det namnet, hur man än gör.

Så här gör man paw rihk-tit.

Anmäl
2011-11-30 10:38 #2 av: Niklas

Tack för förslaget! Tyvärr funkade det inte. Det är inte så lätt.

Du kan höra Siris uttal i den här videon från Apple.

Hipp Hipps språklektion är suverän. Glad

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2011-11-30 11:47 #3 av: Ephraim

Wikipedia skriver "aw-suh" (http://en.wikipedia.org/wiki/Åsa). Har ingen erfarenhet av Siri (har blott en iPhone 4) men jag gissar att det ger exakt samma resultat som "Au-sah" så det kanske inte hjälper.

Men prova även "oe-suh". Det kan hända att den första vokalen där är en bättre standardamerikansk motsvarighet till det svenska uttalet (särskilt i dialekter med cot-caught-sammanslagningen).

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.