Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Stilistik - Ordstäv och ordspråk

Ordspråk förklaring

2011-11-16 11:36 #0 av: mla0826

behöver hjälp med ordspråk förklarin, hur kan man förklara: att sprudla inombords ?

(vet inte om det var rätt grupp)

Anmäl
2011-11-16 11:46 #1 av: parsley

Det är nog snarare en liknelse än ett ordspråk. Den som sprudlar inombords är glad. Det känns som att vara fylld av kolsyra och bubbla av glädje, ungefär. Om du tänker dig ett glas med en kolsyrad dryck, tex läsk, så förstår du hur det känns.

Anmäl
2011-11-16 13:09 #2 av: mla0826

ok tack så mycket :)

Anmäl
2011-11-16 17:39 #3 av: mla0826

en till ffråga: är det bildspråk eller inte om ja vilken då? ordspråk/uttryck, metaforer eller liknelse?

Anmäl
2011-11-16 19:48 #4 av: mla0826

"putt" behöver hjälp AKUT!!!

Anmäl
2011-11-16 20:22 #5 av: parsley

En metafor är ett slags liknelse, t ex smärtan vrålade inom henne eller en het diskussion.

Wikipedia har följande krångliga defintion: Metaforen är ett bildligt uttryckssätt där ett begrepp tillfälligt byts ut mot ett begrepp som liknar det ursprungliga. Likheten är beroende av sammanhanget och metaforer fungerar därför endast då lyssnaren har tillgång till sammanhanget. Ordet metafor kommer från grekiskans metapherein där meta betyder "över" ochpherein betyder "att bära". Översättningen blir då "överföring". Man säger också att en metafor bör gå över till ett likartat ting på begripliga grunder. Det ska inte ske på ett planlöst eller ivrigt sätt, inte heller till något alldeles olikartat.[1]Metaforen är en av retorikens fyra huvudtroper och kan bestå av ett eller flera ord.

En av metaforens viktigaste funktion är att den främjar språkets nyskapande och spelar en roll för tänkande och begreppsbildning. Metaforer vidgar språkets uttryckssregister. Uttryck som exempelvis ”stolens rygg” och ”bergets fot” är från början metaforer, men har inkorporerats i språket till den grad att de längre inte ses som metaforer. Dessa kan betecknas som döda, stelnade eller historiska metaforer, men kallas också för dolda. De ingår i språkets lexikon och är alltså lexikaliserade.

De dolda metaforernas motsats är öppna metaforer. De är synliga som en bild eller liknelse: ”Smärtan vrålade inom henne”. I dessa öppna metaforer finns en tydlig skillnad mellan bildled och sakled, som skapar en dialog mellan dem.

Avsikten med ordspråk är att på ett enkelt sätt förmedla ett budskap, en värdering eller visdom,  t ex det som göms i snö kommer fram i tö, vilket betyder att sanningen kommer fram förr eller senare.

 

Anmäl
2011-11-16 21:22 #6 av: mla0826

jaha okej så det är en metafor om jag har förståt rätt? tack för hjälpen :)

Anmäl