Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Språk i förändring

Hur påverkas språket?

2011-11-16 09:31 #0 av: DesK

Hur påverkas svenskan av alla våra olika sätt att kommunicera? Läs artikeln på dn.se och säg sedan här vad du tror.

Désirée

Anmäl
2011-11-16 16:08 #1 av: svenake

För mej verkar det vara en bra artikel.  Nya sätt att kommunicera kommer och gamla sätt försvinner.

Det är inte många idag som använder runor som ett självklart sätt att meddela sej. Det är försvinnande få som kan läsa och skriva latin.  Det går helt enkelt inte att skicka telegram nuförtiden.

Istället har nya sätt kommit.  Helt naturligt och egentligen varken bra eller dåligt.

Det är bara vi äldre  som säjer att "det var bättre förr".  Flört

Anmäl
2011-11-16 20:12 #2 av: parsley

Finns det inte undersökningar som säger att läsförståelsen hos unga har minskat och att detta bl a beror på internetvanorna? Enkelt uttryckt så sitter de uppkopplade istället för att läsa böcker. Undersökningarna som presenteras i DN säger inte heller något om hur människan påverkas av att ständigt vara uppkopplad, få stimulans och bekräftelse och kanske t om drabbas av abstinens när uppkopplingen bryts.

Helt klart är att fler människor skriver och skriver mer nu när de har tillgång till internet, mobiltelefoner och sociala medier än vad de gjorde innan.

Tjuvläser jag det mina tonåringar lämnar efter sig på skärmen och de meddelanden som de tar emot så känns kommunikationen många gånger rå och brutal för mig som en utomstående läsare.

Anmäl
2011-11-17 11:25 #3 av: DesK

Jo egentligen genomgår ju alla språk som används ständiga förändringar och det var inte så jag menade när jag skrev ovan, utan mer hur vi ser på detta och hur vi tänker kring detta. Huruvida ungdomar läser färre böcker nu än förr är kanske lite svårt att avgöra. Båda mina tonåringar läser böcker och deltar aktivt på nätet, jag ser på deras sätt att skriva att när de sms:ar och chattar då använder de en hel del lustiga förkortningar, men när de skriver epost, vanliga brev på papper och skolarbeten då skriver de ordentligt. Jag tänker att det är bra att många fler människor skriver idag, för det ger ju också ett slags trygghet att faktiskt kunna uttrycka i skrift Glad

Désirée

Anmäl
2011-11-17 18:48 #4 av: svenake

Tänk så här;   -  för 35 år sdan så var det endast ett fåtal personer som kunde skriva "maskin"  och nästan ingen man!!

Idag skriver alla ungdomar, - och dom flesta använder  mer än "pekfingervalsen"

Däremot så har mina  (vuxna )   söner svårt att läsa när jag skriver  skrivstil.

 

Kuggfråga;  Vilken var den första bok i världen som skrevs på maskin??

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.