Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel

Att beskriva

2011-10-25 09:56 #0 av: parsley

Efter att ha läst en i mitt tycke fullständigt vansinnig beskrivning av en herrparfym så började jag fundera lite mer seriöst kring hur doft och smak beskrivs.

Hugo Boss - Bottled Night beskrivs på följande sätt: Förförande, maskulin och klassiskt elegant. Bitterhet av björklöv och den naturliga aromatiska friskhet av lavendel kombineras med en touch citron av citronblad. En blommig manlighet, som kombinerar kardemumma och jasmin med afrikansk viol. Det sistnämnda ger en distinkt grön kant till överenskommelse. Förförisk och sensuell, signaturen är insvept i mysknoter och berikas av vanilj och sandelträ i basen.

En doft eller smak är vanligtvis definierad. Citrus doftar citrus. Snus doftar snus. En riktig man doftar dieselolja. Har man känt doften av lavendel så har man också lärt sig hur lavendel doftar och känner igen lukten när man stöter på den igen. Det är svårt att beskriva en doft. Den kan möjligen vara tunn, lätt, genomträngande eller dylikt, men det är ändå doften av kardemumma eller aceton eller något annat definierat.

Även smaker är definierade sött, surt, salt, beskt och umami som reagerar på smaktillsatsen glutamat i livsmedel. En del tycker att sött smakar illa, andra tycker om smaken.

Ett synintryck kan beskrivas på hur många sätt som helst. En kvinna i röd klänning beskrivs helt olika beroende på vem som beskriver henne.

Känsel genom huden är en personlig känsla. Den som klappat en katt vet hur det känns, även om man reagerar olika på kattklappandet. En del tycker om katten, andra är rädda för den, en del utvecklar allergi.

Hur är det med hörsel? Kan hörselintryck beskrivas på något allmänt sätt?

 

Anmäl
2011-10-25 14:00 #1 av: raphanus

Hörseln registrerar ljud primärt, men ljud kan ju även vara fysiskt kännbara och därför även beskrivas som någonting man likaväl känner. Man kan säga att någons röst är som en smekning, t.ex.

Anmäl
2011-10-25 16:02 #2 av: Effie

Den där parfymen...det är väl inte doften i sig man försöker beskriva, det är väl en känsla som man vill framkalla med doften. Och där funkar det för mig, i början i alla fall. Förförande, bitterhet, björklöv, friskhet, citron - det är vackra ord. "Blommig manlighet", ja då känns det som om man slår i backen helt plötsligt. Inte för att en karl nödvändigtvis måste dofta svett, snus och diesel - men "blommig"? OK för kardemumma, och möjligen jasmin och afrikansk viol (fast är det som du skrev i en annan tråd, parsley, Saint Paulia, så nej tack), och så kommer nästa kraschlandning "grön kant till överenskommelse". Eh? Är det Google translate, möjligen?

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.