Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Språk i framtiden

Jag tycker att...

2011-10-15 20:12 #0 av: [aammE]

... Det borde heta INBILDA istället för INBILLA. Varför? Jo, för när jag var yngre så trodde jag faktiskt att det hette inbilda, det var inte för än i 6an som jag lärde mig att det heter som det heter.

Men hur logiskt är det?

Är det inte mer logiskt att det heter INBILDA? För det är ju faktiskt så att man får IN en BILD i huvudet om hur någonting är när man inbillar sig någonting, det är ju jättelogiskt? (Nej, jag är inte 100% seriös.)

Anmäl
2011-10-15 20:32 #1 av: Ephraim

Du är faktiskt väldigt mycket på rätt spår. Ursprunget är medellågtyskans "inbilden" (tyskans "einbilden") som i SAOB förklaras som 'vilket möjl. är en övers. av lat. imaginari, göra en bild av ngt'. Få in en bild i huvudet alltså. Att vi i svenskan har "ll" och inte "ld" är helt enkelt på grund av en ljudmässig assimilation ld > ll som enligt SAOB troligen uppkom redan i lågtyskan.

Orden "inbilda" finns faktiskt med i SAOB, dels i en egen betydelse och dels som en variant av "inbilla". I danskan hittar vi också "indbilde".

Anmäl
2011-10-15 22:25 #2 av: [aammE]

#1 Anade faktiskt att det kunde vara någonting sådant som låg bakom det hela. :)

Anmäl
2011-10-16 07:39 #3 av: Bjornen

Man kan inbilla sig att utbildning ger bildning men så är inte fallet. Man bildar sig en uppfattning när man tillämpar sin utbildningen och erfarenhet för att vara bildad.

Anmäl
2011-10-16 17:00 #4 av: [aammE]

#3 "...när man tillämpar sin utbildningen"? :S

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.