Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Övrigt

Korrekturläsning och lektör

2011-10-10 14:16 #0 av: parsley

Skiljer ni på korrekturläsning och lektörsläsning och skrivcoacher?

För mig är en korrekturläsare en person som letar efter skriv- och stavfel i texten. Lektören är en person som läser en text och bedömmer dessa litterära kvaliteter. Är en skönlitterär bok tillräckligt spännande och välskriven för att bli utgiven? Finns det något som författaren kan förbättra i texten? Är faktainnehållet i en fackbok tillräckligt väl underbyggt?. Är texten på rätt nivå för den tänkta läsaren och målgruppen? En skrivcoach är en form av skrivkurslärare, som dels kan motivera dels kan ge tips om hur texter kan förbättras.

Anmäl
2011-10-10 18:37 #1 av: DesK

Ja jag skiljer på dessa begrepp, möjligen undaget skrivcoach då det är ett helt nytt begrepp för mig.

Désirée

Anmäl
2011-10-10 19:15 #2 av: Lill-Kisse

Där fick jag lära mig något nytt. Lektör kände jag inte till. Utöver din beskrivning kan det också betyda uppläsare, högläsare, enligt mitt lilla lexikon.

Skrivcoach måste vara en relativt modern benämning. Nu har det blivit populärt med coacher i alla möjliga sammanhang. Ordet är inlånat från sportens värld och tycks handla om att ge stöd och uppmuntran.

Anmäl
2011-10-11 15:20 #3 av: raphanus

Jag har själv haft befattningen lektör, dock inte på ett bokförlag, utan på ett mediebevakningsföretag. Min arbetsuppgift var att läsa redan utgivna texter, och hade jag hittat några stav- eller sakfel i dessa texter, skulle jag inte ha kunnat göra någonting åt dem ändå. Ifall någon korrekturläste texterna också, så skedde det hur som helst innan jag tog vid, och det gjordes av en annan person än jag.

Anmäl
2011-10-11 15:34 #4 av: parsley

# 3 Intressant

Skriv- eller författarcoacher är något som dykt upp de senaste 10 åren. Dels har coaching blivit på modet, dels finns de faktiska möjligheterna att skriva en text på dator och snabbt skicka den för respons. Skrivarkurser har en lite längre historia. Jag vet inte riktigt när de första skrivarkurserna startades i Sverige. 1960-talet? 1970-talet?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.