Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Vad kallas saken/företeelsen?

Terminologikluring

2011-09-27 18:16 #0 av: Ephraim

Blev inspirerad av DesK:s språkkluring från igår, så här kommer en ny kluring (vet inte om jag gillar uttrycket men så heter funktionen). Denna har ett tema: lingvistisk terminologi. Torrt och tråkigt säger vissa, spännande på ett väldigt nördigt sätt säger andra. Om du får större delen rätt på denna kluring tillhör du sannolikt den senare gruppen!

Endast ett av alternativen är rätt på varje fråga. Läs inte ev. diskussion nedan innan du slutfört kluringen!

Påpeka gärna eventuella felaktigheter. Om det är tekniskt möjligt ska jag rätta kluringen, annars får det bli en rättelse nedan.

Ett förtydligande angående fråga 13: > ska vara tecknet >.

Anmäl
Fråga 1/16

Den tidsform av ett verb som uttrycker nutid kallas...

2011-09-28 12:26 #1 av: Mitralis

4/16 Hade inte ens hört talas om 90% av det som stod där.
Men det var roligt i alla fall Glad

Anmäl
2011-09-28 17:38 #2 av: DesK

Ephraim jättekul att du hängde på med denna kluring Glad Gör gärna någon kluring då och då när du har lust Glad

Désirée

Anmäl
2011-09-28 20:38 #3 av: Ephraim

Tanken med denna var att börja hyffsat enkelt men att kontinuerligt bli svårare. Jag tror gränsen för vad man normalt lär sig i grundskolan och gymnasiet passeras ganska tidigt varför svårighetsgraden sammantaget är ganska hög. Det är med andra ord inget att skämmas över om man inte känner igen de flesta orden!

Min förhoppning är dock att det går att lära sig något av denna kluring. Jag rekommenderar faktiskt dig som har tid över att kolla upp åtminstone ett av begreppen som du inte kunde på Wikipedia. Poängen är inte att lära sig svåra ord utan att lära sig något om hur språk fungerar och om hur olika språk kan vara.

#1 #2 Det är kul att ni gillar den!

#2 Det är inte otänkbart att det kommer fler! Ska försöka variera svårighetsgraden.

Anmäl
2011-09-28 21:50 #4 av: svenake

7  på fullständiga gissningar.

Har precis läst

"Ett träd med vida grenar,  De indoeuropeiska språkens historia"

Inte för att jag begrep mycket  men det är så skön text!  Glad

Anmäl
2011-09-29 20:42 #5 av: LatMask

Nio rätt, varav det mesta totala gissningar! Och jag känner hur ondskan växer inom mig...

Det är alltså vi som har noll koll på teorin, som skriver behagligast och mest lättläst! Vad tycker ni om det, kära nördar?

Anmäl
2011-09-29 20:48 #6 av: DesK

LatMask hum jag tror nog snarare att vi som är språknördar och hör hur språket är också ganska snabbt och lätt lär oss terminologin om vi vill och har intresse. Sedan finns det ju även några här som har superbra koll på både ock! Glad Säger inga namn men det ena namnet börjar på sista bokstaven i mitt förnamn och det andra på femte bokstaven i mitt förnamn Flört

Désirée

Anmäl
2011-09-30 09:55 #7 av: kissidor

9/16 och det är jag faktiskt riktigt nöjd med Glad. jag har ingen som helst utbildning inom det här området över gymnasienivå och ärligt talat har jag väl till och med glömt det mesta av det Skäms. framförallt är jag nöjd för att av alla de som jag aldrig hade hört talas om utan fick gissa på så lyckades jag ändå gissa rätt på några inte helt i blindo utan genom att tänka till lite Flört.

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2011-10-02 22:18 #8 av: Ephraim

Kunskaper inom språkvetenskap och kunskaper i språk är två väldigt olika saker. Detta forum verkar ha viss inriktning mot det senare men jag tror att det finns flera här som har intresse även av det förstnämnda.

Har kollat lite på statistiken och det bästa någon har fått är 9/16 (den som fick 16/16 var jag själv och jag hade ju facit...) vilket inte är dåligt alls. Som jag trodde var fråga 1, 2 och 4 sådana som nästan alla hade rätt på. Fråga 5 trodde jag att fler skulle ha rätt på men jag antar att den faller in under "jag har hört orden, men vad var det som var vad nu igen?" Är dock rätt imponerad av hur många som hade rätt på fråga 11 och 13.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.