Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Grammatik

Tempus

2011-09-13 09:51 #0 av: parsley

En fånig text, jag vet. Däremot vet jag inte vilket tempus som ska användas. Jag tror nämligen att jag lärt mig fel i skolan, så jag måste kolla med någon som vet. Beskrivningen av inbjudan till dopet är i dåtid, eftersom detta redan hänt. Beskrivningen av servisen är i nutid, eftersom servisen ser ut som den alltid gjort.

Barnets födelse medförde att dess föräldrar inte kunde vara lika mycket på sina väldigt viktiga arbeten. För att kompensera detta bestämde sig föräldrarna för bjuda sina chefer på dopmiddag. De hade bara 12 stycken kaffekoppar med assietter, så mannens sekreterare som gärna ville komma blev inte bjuden. Kaffekopparna med tillhörande assietter är tillverkade av tunt porslin i ett land som heter Danmark. Tunt porslin är skört och ömtåligt. Det går lätt sönder. Porslinet är ljusblått och har ungefär samma färg som himlen.

 

Anmäl
2011-09-13 13:56 #1 av: raphanus

Ingen språkfråga är för fånig.

Jag ser inte tempusväxlingen i texten ovan som olämplig. Man brukar ju i svenskan använda presens när det gäller allmänt gällande fakta såsom "tunt porslin är skört och ömtåligt", "det går lätt sönder" och "landet heter Danmark", även om dessa fakta presenteras i en berättelse i dåtid.

Möjligtvis kan man skriva "var tillverkade av tunt porslin" och "porslinet var ljusblått och hade...", men det förutsätter att det rör sig om en servis som antingen icke finns längre eller att det anses oväsentligt att referera till den i ett nutidsperspektiv.

Anmäl
2011-09-14 12:47 #2 av: [Morfalum]

#0 Man kan säga generellt om svenska att det är lite lurigt med sina tidsformer och man kan inom språket vara väldigt flexibel.

Det gäller inte för t.ex. engelska där man gör tydlig skillnad mellan vad som var och vad som är.

Byggnaden är byggd. (nutid för att beskriva något som hände i det förflutna).

The building was built (dåtid för att beskriva något som hände i det förflutna).

Så jag tror inte att du behöver oroa dig för att din text verkar ologisk, svenskan är i regel ologisk på vissa områden.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.