Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Övrigt

Frågor?

2011-08-15 09:00 #0 av: Mitralis

Häromdagen så fick jag meddelande som såg ut så här
,"Hej....hoppas allt är bra?". Jag tycker att det ser lite konstigt ut med ett frågetecken efter någonting som jag antar ska vara ett konstaterande.
Jag har själv lite svårt med när det ska vara frågetecken och inte. Som ett exempel så tycker jag att det inte ska vara ett frågetecken i " Jag undrar om jag får låna din bild", men om jag hade skrivit " Får jag låna din bild?" så ska det vara frågetecken".

Hur tycker ni att frågetecken ska användas?

Anmäl
2011-08-15 09:23 #1 av: raphanus

Jag tycker som du, Mitralis, men jag är också öppen för att frågetecknets användningsområde både kan breddas och faktiskt ibland har ett bredare användningsområde än bara som frågemarkör.

Om man läser August Strindbergs "Fröken Julie" kan man få flera exempel på en bred tolkning av frågetecknets roll. Strindberg använder frågetecknet där snarast som en regianvisning och en vink om hur aktörerna ska tala och röra sig. Ett frågetecken i den texten kanske inte alltid står som markör för en sats som rent grammatiskt är en fråga, utan alltså snarare som en indikation till aktören att t.ex. höja ögonbrynen eller gapa.

Anmäl
2011-08-18 23:26 #2 av: Hera

Jag skriver så som i exemplet. Har aldrig tänkt på det.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.