Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Övrigt

Språkpolisen

2011-07-26 17:02 #0 av: parsley

Vi kanske kan ha en liten samlingstråd för sådant som irriterar oss laglydiga medborgare?

Dubbelt så liten som en vanlig pocket, hårda pärmar och normal textstorlek! Läs mer om det nya bokformatet Flipback, skriver Adlibris på facebook.

Anmäl
2011-07-28 07:55 #1 av: Bjornen

Alla utrikiska ord när det finns bättre svenska ord exempelvis "e-mail" istället för e-post. "E-mail" borde uttalas "e-mâ-il".

Vi har mycket att lära av norskan och tyskan som konstruerat inhemska ord istället för att importera både föreelsen och namnet.

Anmäl
2011-07-28 08:46 #2 av: Inkanyezi

#1 Det var ju Posten som klantade till det med e-brev och därmed skapade förvirring kring vad e-posten skulle kunna kallas. Inte är det tokigt med "mejl", det är ett kort ort som är lätt att uttala och böja på svenskt sätt, och norskan är ju inte fri från inlån av liknande karaktär, ett exempel är sjåfør, från franskans chauffeur med liknande uttal. Ordet har sitt ursprung i tiden innan förbränningsmotorn trängde ut ångmaskinen; det betyder eldare. De nordiska språken har med undantag för isländska massor med inlån från såväl andra germanska språk som romanska. Inte heller post är något ursprungligt svenskt ord.

Sen är det ju lite lustigt med kringkasting, som är ett översättningslån från engelska.

Jag tycker nog att vi kan fortsätta låna ord där det passar, och jag har aldrig sett E-mail på svenska, det är nog vanligare med mejl.

Anmäl
2011-07-28 09:31 #3 av: Bjornen

Jag säger alltid e-post och emellanåt uttalar jag "e-mail" på min dialekt och då blir det e-mâ-il med mycket tjockt L. Men vanligen översätter jag det direkt till e-post.

e-brev och e-post är ju två helt skillda betydelser.

Innan e-post fanns hette detta något med X (tele-X ??), som jag hade på min första dator, dock utan att det gick att använda hos mig.

Anmäl
2011-07-28 09:54 #4 av: Inkanyezi

Det fanns texttelefoner (Teletex) och det fanns telex, men båda är överspelade vid det här laget. Man kan fortfarande skicka telex från en dator, men det är rätt meningslöst om det inte finns en telexmottagare i den andra änden. Det kräver också att man sänder över telenätet.

Och att E-brev är något annat än E-post hänger ihop med att Posten skapade förvirring genom att införa en tjänst som kallas E-brev, men som är ett pappersbrev utskrivet på Posten och distribuerat av brevbäraren. Det var enligt min mening ett olämpligt namn, genom att det gör ett potentiellt vanligt ord till ett varumärke.

Anmäl
2011-07-28 18:13 #5 av: DesK

Telefax är ingalunda överspelat, det finns många som använder dem och endast accepterar telefax (eller vanlgt pappersbrev) och inte e-post. Postens ytog att införa begreppet e-brev förstår jag inte alls  För ett tag sen talae jag med en person per telefon och denna lovade att skicka ett e-brev till mig. Gissa om jag blev förvånad när det kom ett vanligt pappersbrev och inte en e-post Skäms

Anmäl
2011-08-02 11:19 #6 av: rolnor

Jag stör mej på att man skriver "psyksjuk" istället för "psykiskt sjuk" sen "psykmedicin" istället för psykofarmaka, tycker det är blir negativt värdeladdade ord som stigmatiserar, inte bra..

Skrikandes

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2011-08-05 11:37 #7 av: parsley

På tal om # 6 så var jag inne på den religösa loppmarknaden idag. Där fanns en hylla med böcker inom ämnet själavård / mentalhygien.

Anmäl
2011-08-05 12:05 #8 av: Inkanyezi

Som kommentar till #6 och #7, tycker jag att det kan vara värt att ha klart för sig att nästan alla de här begreppen som får negativ laddning har myntats för att ersätta andra begrepp som ansågs ha negativ laddning. Till exempel blev vanför utbytt mot handikappad, som togs från en sportterm som innebar att en något sämre spleare gavs förmån av något slag när man jämförde med spelare som presterade bättre. Idén bakom handikapp var att jämna ut oddsen.

Handikapp har därefter skiftat betydelse från förmånen till oförheten, bristen i förmåga.

Praktiskt taget alla sådana eufemismer får med tiden samma negativa laddning som man avsåg att ta bort. Adjektiven galen, tokig och vansinnig ersattes av psyksjuk, och substantivet dåre likaledes. Dårhuset blev mentalsjukhus, men stigmatiseringen försvann inte. Mentalskötare låter kanske bättre än dårplit, men för den som har tvingats leva på mentalsjukhus/dårhus och blivit fråntagen mänskliga rättigheter genom exempelvis tvångskastrering, är skllnaden obefintlig.

Jag kände Lennart Hebel, som skrev boken Dom har stulit mitt liiv.

Jag tror inte att det är någon idé att byta ord för stigmatiseringen, bättre att i stället konfrontera den.

Anmäl
2011-08-05 12:08 #9 av: rolnor

Men det finns ju ett bra ord, "psykiskt sjuk" det tycker inte jag är nedsättande eller negativt?

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.