Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Övrigt

beskärda - beskurna

2011-07-04 12:34 #0 av: Inkanyezi

Såg just i ett inlägg på Foto i Fokus böjningen "beskärda" för bilder som var beskurna och funderar lite över användningen av den starka och den svaga böjningen. Att man får sin beskärda del låter ju inte konstigt, och det handlar ju om samma verb, så att den svaga böjningen förekommer är ganska klart. Däremot tar det emot för mig att använda den för exempelvis att beskära bilder.

En tanke är att det kan finnas en äldre variant av "skära", ett verb som inte betyder att man har skurit med kniv, utan att man helt enkelt delar någonting, och att den har böjts svagt.Jag tänker på att lastluckorna på båtar kan ha lösa skärstockar som delar upp den stora ytan av öppningen i mindre delar som man kan lägga mer hanterbara luckor över innan man täcker med presenning.

Jag hittade inte någon grupp som verkade skräddarsydd för den här sortens funderingar, så jag lade den i "övrigt".

Anmäl
2011-07-04 15:55 #1 av: Emo

Enligt min gamla SAOL så är beskära, beskärde = giva

och beskära, beskar (jfr skära)

Så enligt den är det olika ord med olika betydelser

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2011-07-05 06:38 #2 av: svenake

Grundordet bör vara  skära.

skära - skar - skurit

 

Men tidigare hade vi svenskan många fler böjningsformer och jag tror att det är några sådana varianter som kan leva kvar.

Andra exempel;

Sjungom studentens lyck. . .     (INTE  sjung om)

Varg i veum.

Man ur huse.

Låtom oss bedja.  (I kyrkliga sammanhang)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.