Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Semantik

Semester - vad är det?

2011-06-22 19:18 #0 av: Emo

Med anledning av en del tidningsartiklar undrar jag vad ni lägger in i det ordet?

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2011-06-23 11:05 #1 av: raphanus

När jag var barn tolkade jag ordet som den period på året så man ser mest, alltså se-mest-er. I vanliga fall när man jobbar ser man i stort sett samma personer och miljöer om och om igen, men när man har semester, har man och ska man ta sig tid att hitta något utöver det vanliga att uppleva.

Som lite äldre vet jag att min barnsliga tolkning av ordet inte går hand i hand med ordets sanna etymologi, men min definition är oförändrad.

Anmäl
2011-06-24 10:51 #2 av: Inkanyezi

Och jag uppfattar det som "halvår" på latin, analogt med trimester för kvartal. Det kanske hänger ihop med att jag kan två romanska språk?

Anmäl
2011-06-24 11:03 #3 av: raphanus

Jodå, eftersom jag talar ryska, kan jag tillägga att en del av mig också tycker att ordet betyder "skoltermin", men bara när jag pratar ryska.

Anmäl
2011-06-24 11:05 #4 av: Emo

#2 Så när någon snackar om semesterresa, antar du att resan varar i 6 månader?

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2011-06-24 11:23 #5 av: Inkanyezi

#4 Nej, det antar jag inte alls, eftersom jag har fullt klart för mig vad ordet har för innebörd på flera olika språk, där den svenska betydelsen avviker ganska ordentligt. Annars brukar det ju faktiskt betyda termin, som raphanus nämner.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.