Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Skriftspråk - Stavning/Ortografi

På grund av

2011-05-30 12:19 #0 av: DesK

Har ni också lagt märke till att många som skriver pga lägger till ordet av efteråt? Alltså pga av.... Vad tror ni att detta beror på? Kan det vara så illa att många inte vet vad förkortningen pga betyder?

Désirée

Anmäl
2011-05-30 12:29 #1 av: LatMask

Det har jag också sett många gånger, och jag förundras också. Det kan nog vara så illa som du tror.

Anmäl
2011-05-31 12:34 #2 av: JazzBass

Har inte jag sett. Men det kan ju
bero på att man helt enkelt inte
inte uppfattar det direkt som ett
ett skild ord när man läser snabbt,
på samma vis som det är lätt att
att inte märka av alla dubblerade
ord i denna lilla text på grund av
av alla radbyten.

Flört

Hur många märkte alla dubblerade
ord i texten ovan vid första genom-
läsningen?

PS. Shift + Enter = radbrytning.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2011-05-31 14:44 #3 av: Malmrot

#2 Jag märkte det direkt och tyckte att det var mycket störande. Tungan ute

Anmäl
2011-05-31 15:32 #4 av: LatMask

Jag såg det inte alls. Jag brukar s a s automatiskt rätta till stavfel och annat, men i din text såg jag först ingenting. Hur i hela friden hänger det ihop med kolumnbredden?

Anmäl
2011-05-31 15:43 #5 av: JazzBass

#4 - det hänger inte ihop med kolumnbredden alls utan jag gjorde radbryningarna så att jag säkert visste var de dubbla orden hamnade. Har sett en text tidigare där jag var tvungen att läsa flera gånger för att hitta alla dubblerade ord. Det handlar kanske om lite samma saker som den här tråden handlade om, så jag tänkte prova själv.

Synd att det ändå kom in ett stavfel i texten, "skild" borde förstås vara "skilt"...

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2011-05-31 15:58 #6 av: Maria

#2 Jag märkte det inteFlört

/Maria

 

Anmäl
2011-06-01 08:08 #7 av: svenake

Jag märke det inte, kanske för att orden var rättstavade?  Glad

Anmäl
2011-06-06 09:47 #8 av: parsley

Jag tror att man gör det pga av okunskap, inte pga någon annan orsak.

Anmäl
2011-06-14 21:18 #9 av: fanta-stiskt

För mig sker det ibland av bara farten att skriva "pga av", men jag kommer alltid på mig själv och rättar till det innan jag skickar texten eller så...
Är fullt medveten om hur det ska vara, så i mitt fall beror det inte på okunskap eller ovana, utan något som blir av bara farten när man ska skriva lite snabbt. Glad

Anmäl
2011-06-15 11:30 #10 av: Inkanyezi

Jag ser ofta att man sätter upp en skylt i en eller annan lokal där det står "stängt på grund av renovering" eller "stängt på grund av ombyggnad", och det uppfattar jag som felaktig användning av "på grund av". Man stänger inte bankkontoret på grund av renovering, men det kan stängas på grund av rån. Man stänger för renovering eller för ombyggnad. Stängningen föregår ombyggnaden och orsakas inte av den, utan den är en planerad förutsättning för att arbetena ska kunna utföras ostört och för att de inte ska störa verksamheten som annars utövas i lokalen.

"På grund av" är en förklaring till någonting som har hänt och orsakar något.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.