Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Stilistik - Kvinnligt/manligt språk

Språkliga skillnader mellan män och kvinnor?

2011-04-02 15:32 #0 av: guraknugen

Har själv lagt märke till att många kvinnor säger ”jättejätte” framför allehanda ord. Något kan vara jättejätteviktigt, exempelvis. Detta har jag aldrig hört någon av manligt kön säga.

Tror att män använder svordomar oftare också. Myt eller verklighet?

Vill också tillägga att jag stör mig rätt ordentliget på det där med ”jättejätte” också. Fruktansvärt onödigt att dubblera en ordförstärkare. Det innebär ju egentligen bara att ”jätte” blir mer betydelselöst och vi får alltså mer inflation i språket. Till sist blir svenska ett lika svagt språk som engelska, där orden nästan inte betyder någonting alls, jämför exempelvis engelskans ”love” med svenskans ”älska”.

Så alla kvinnor, snälla, sluta att säga ”jättejätte”! Det skulle betyda jättejättejättejättejättejättejättejättemycket för mig och kanske många andra också!

Tungan uteSkrattande

Anmäl
2011-04-06 18:49 #1 av: Hera

Har inte sett detta som du skriver om.
Kan ha hänt någon enstaka gång.

Tror inte heller att män använder mer svordomar. Idag använder alla det mer eller mindre Flört

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2011-04-06 19:31 #2 av: guraknugen

Jag har i och för sig mest hört det, inte sett i skrift vad jag kan komma på just nu, det där med ”jättejätte”, alltså.

Anmäl
2011-04-06 20:26 #3 av: Hera

Okey, men nja, kan inte minnas att jag brukar höra det heller.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2011-04-06 21:12 #4 av: JazzBass

Jag som är från Finland har reagerat på hur allt i sverige är "kanon!", "super!" eller "jättebra!". Kommer jag och säger att nåt är "bra" så känns det som det uppfattas som just och jämnt okej. Det är lite störande. Sen kan jag tycka att kvinnor kan ha en lite större tendens att ösa på med "superlativen" än män, men skillanderna är nog inte jättestora.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2011-04-07 16:24 #5 av: guraknugen

I radio och TV tycker jag man hör kvinnor säga ”jättejätte” ganska ofta, men jag har nog aldrig hört någon man säga det. Jag tror det är främst överklasskvinnor som säger så, men den slutsatsen kan vara alltför hastigt dragen.

#4: Intressant med skillnader mellan svenska och finlandssvenska. ”Just och jämnt”, är det samma som ”nätt och jämnt” på ”sverige-svenska”?

Anmäl
2011-04-07 21:59 #6 av: JazzBass

#5 - Japp, det är samma sak. Hade faktiskt skrivit "nätt och jämnt" först men kom tydligen av mig när jag senare omformulerade inlägget. "Just och jämnt" är nog vanligare här.

Här är en tråd om du vill bekanta dig lite mer med underligheterna i svenska språket på den här sidan av östersjön:

http://sprak.ifokus.se/discussions/4d712f7ab9cb46221d045c30-finlandssvenska-dialekter#discussions-2

 

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2011-04-20 21:32 #7 av: Onni

Jag har heller inte hört jättejätte så ofta, men om detta fenomen ökar, så får jag nog kliande utslag! Brukar få det... Flört Jag har svårt för "Absolut!" som ett bestämt svar. Det ordet överanvänds kraftigt!  

Anmäl
2011-04-21 12:13 #8 av: LatMask

Jag är en överanvändare av Absolut!, erkänner, att inte tala om Precis!

Anmäl
2011-04-21 19:33 #9 av: DesK

Exakt är ännu ett överanvänt ord. Hum men jag vet inte om bruket av dessa ord är betingat av vilket kön man har.

Désirée

Anmäl
2011-04-21 23:33 #10 av: Onni

# 9 Nej, det är nog inte så tydligt vilket kön som använder resp. ord som skrivits. Det handlar nog mer om grupp (likn. sociolekt kanske) än kön. Jag märker dock en viss överrepresentation av män som brukar  "jajamen" (Sägs ytterst klämkäckt!). Kvinnor verkar hålla sig till "ja visst!". Eller vad säger ni?

Det skär sig lite i mitt öra om en kvinna klämmer till med ett rungande "Jajamen!". Foten i munnen Ovana, kanske.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.