Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Stilistik - Chattspråk/SMS-språk

chans/risk och möjlighet

2011-03-08 10:07 #0 av: Liz85

Jag är upplärd sedan barnsben och lågstadiet med att det heter risk när det är något man helst vill undvika och chans eller möjlighet i de fall det handlar om något man verkligen kan tänka sig eller längtar efter. Detta tänker jag inte släppa på.

Börjar nu allt mer se hur folk använder möjlighet eller chans även i negativa sammanhang. Lär man sig inte skillnad på dessa ord längre?

Om någon till exempel säger att det är si eller så stor chans att bilen blir stulen om den står på trottoaren jämfört med i garaget, vill de verkligen ha bilen stulen då?? Tror inte det...

Någon mer än jag som stör sig på detta? Kommer detta från den moderna tiden med allt vad chattar och sms heter, där det inte är lika viktigt med hur man skriver?

Anmäl
2011-03-08 18:37 #1 av: Hera

Jag har lärt mig det precis som du har.
Men inte stör jag mig på att andra använder det "fel".

Hurvida man lär sig det i skolan idag vet jag inte.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2011-03-09 16:58 #2 av: raphanus

Även jag är uppvuxen med uppfattningen att chans och möjlighet är något gynnsamt, medan risk är något ogynnsamt eller vådligt, men jag noterar också att många blandar samman dessa begrepp.

Anmäl
2011-03-09 21:04 #3 av: [DaBiork]

Kan det ha startat med den "amerikanskinspirerade" positivismtrenden som fick fotfäste nån gång i mitten på 90-talet?

"Se det positivt, det finns inga problem, bara möjligheter"

Anmäl
2011-03-09 21:11 #4 av: raphanus

#3 - Inte otroligt. Liknande fall är ju då man blandar samman tack vare och på grund av:

Vi blev försenade tack vare en smärre bussolycka,
men på grund av förarens undanmanöver undkom alla oskadda.

Anmäl
2011-03-10 15:02 #5 av: DesK

Precis som ni övriga har jag också lärt mig och jag frågade mina döttrar vad de får lära sig i skolan angående detta. Jo då de lär sig fortfarande samma sak som vi lärde oss Glad

Désirée

Anmäl
2011-03-12 09:39 #6 av: Liz85

#5 Härligt att höra, det är inte helt ute med svenskan. ;)

Anmäl
2011-03-14 06:58 #7 av: Effie

Jag har också lärt mig samma tolkning av chans och risk, med "sannolikhet" som neutral möjlighet. Och eftersom man påpekade detta då (sextiotalet, sjuttiotalet) så måste det ha förekommit "missbruk" redan då. Fast det kan ha blivit vanligare - det har jag ingen uppfattning om.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2011-03-14 07:15 #8 av: raphanus

#7 - Jag blir bara tvungen:

Tage Danielssons sannolikhetsmonolog.

Anmäl
2011-03-14 16:56 #9 av: [DaBiork]

Skrattande Tack raphanus, den hade jag glömt. Och osannolikt aktuell också!

Anmäl
2011-03-17 18:05 #10 av: Lill-Kisse

Nog studsade jag till när en TV-reporter talade om "chanserna" att radioaktivt utsläpp från de skadade kärnkraftverken skulle kunna nå Tokyo. De som befinner sig där, tänker säkert mer på "riskerna" för det.

Anmäl
2011-03-18 14:28 #11 av: parsley

Högriskfonder odyl framställs ofta som något positivt. Den som undviker att placera i riskfonder har sannolikt liten chans att få hög avkastning på satsat kapital.

#3 Jag tror det ligger något i det du säger.

Anmäl
2011-03-18 14:55 #12 av: Liz85

#10 ja särskilt i sådana fall blir det lite konstigt. I små vardagssammanhang orkar jag inte bry mig så mycket egentligen utan låter det gå förbi eftersom det ändå är så pass vanligt att folk säger chans istället för risk.

Men i det fallet med kärnkraftverket i Tokyo är det ju lite väl stort och extremt för att man inte ska reagera starkare på ordvalet.

Anmäl
2011-03-19 19:06 #13 av: guraknugen

Att många säger chans istället för risk när det gäller exempel av typen i #10, om radioaktivt nedfall, kan jag tänka mig beror på att de egentligen menar ”sannolikhet”. ”Vad är sannolikheten för att…” – ”Hur stor är chansen att…”

Men man kan ju även säga ”Hur stor är risken för att…”, och det låter ju helt korrekt i mina öron, i alla fall.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.