Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Kroppspråk

Mon oeil

2010-03-13 22:51 #0 av: Inkanyezi

Det här tecknet är typiskt franskt, och det har en verbal motsvarighet: "Mon oeil!"

Det betyder i Franskspråkiga länder att jag tror inte ett dugg på det där. Bokstavligen "mitt öga", och det kan väl tolkas som att jag inte tror det förrän jag har sett det. Det är ett tecken på mycket stark misstro.

Om man däremot ser samma tecken på Kuba, så kan det betyda: "Håll ett öga på mina grejer medan jag slinker in här en stund!" Alltså ett typiskt exempel på "falska vänner" i kroppsspråk.

Anmäl
2010-03-13 23:32 #1 av: raphanus

Den svenska verbala motsvarigheten till "mon œil" torde alltså vara "jo, tjena".

Anmäl
2010-03-14 11:06 #2 av: bluegoose

Eller "ofta", har jag fått lära mig av barn i min närhet!

Anmäl
2010-03-14 11:19 #3 av: Inkanyezi

Till skillnad från en del verbala uttryck vi har, är det här bruket allmänt bland dem som talar franska och funkar lika bra på Réunion som i Belgien eller Paris. Det är en gest som ofta görs mycket snabbt, en reflex som kan vara svår att hindra, ibland så snabb att en icke fransktalande missar den, men som den som har franska som modersmål upptäcker till och med om det bara skymtar förbi en bråkdel av en sekund. Man sätter inte nödvändigtvis fingret precis så här, utan man kan exempelvis bara svänga handen nära ansiktet med pekfingret utsträckt, så att det sveper förbi i riktning mot ögat. Om man inte vet om det kan man tycka att det liknar tecken som brukar göras mot halsen, med skillnaden att det är mot ögat. På min bild har jag gjort det mycket tydligt, som man gör det när man verkligen poängterar för den man talar med att man inte tror ett ord av vad han säger.

Anmäl
2010-03-15 00:17 #4 av: Lena1971

Hehe, den där gesten har jag lärt mig från Asterix. Jag använder den ibland, men det är inte alla som förstår vad jag petar mig i ögat för! Skrattande

Anmäl
2011-04-20 22:26 #5 av: Onni

Jag brukar göra en liknande gest, vilket jag tagit efter av min far. Han kommer från norra Finland! Gesten med pekfingret mot ögat betyder ungefär att "jag lägger stor vikt vid det här och observerar det som sker". Pekfingret dras även ut från ögat, mot personen eller saken man markerar. Gesten är inte oartig, utan snarare en kraftig markör som understryker orden.

Anmäl
2011-04-21 11:35 #6 av: TjockaBerta

Kul var det när en franskspråkig vän talade engelska och sa "my foot" och samtidigt gjorde den franska gesten!

Anmäl
2011-04-21 20:06 #7 av: Andina

Finsk/Finlandssvensk verbal version kan också vara: "

Finnen tror inte förrns hon ser!"

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.