Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel

Ihopskrivningar

2010-03-12 23:56 #0 av: Maja

Motsatsen till särskrivningar är ihopskrivningar, till exempel när det står "godnatt" istället för "god natt", "hejdå" istället för "hej då", "iochförsig" istället för "i och för sig" och så vidare.

Jag tycker inte att jag stöter på detta lika ofta som särskrivningar, men det händer givetvis då och då.

Har ni några andra tydliga exempel på ihopskrivningar?

Anmäl
2010-03-13 00:08 #1 av: svenake

Jag tycker att hopskrivningar är mera OK än särskrivningar, därför att det just är ord som man naturligt säjer ihop som man skriver ihop.    Fast;  vad  tycker ni om stavningen, mej, säjer,  och liknande?

Anmäl
2010-03-13 00:23 #2 av: maxiq

Ihopskrivningar kommer att öka i takt med alla domännamn som skrivs ihop, t.ex. ifokus. Min favorit är när IKEA gick ut med en kampanj som hette "Killar kan" och följdaktligen lanserade hemsidan killarkan.se, detta i samma veva som den ökände gangstern Arkan mördades. Denna hemsida kunde då tolkas som uppvigling till brott. :-P

Något som jag reagerar på är ihopskrivningar av egennamn och andra ord utan att använda bindestreck, t.ex. Volvohandlare. Detta gäller även när utländska låneord blandas med svenska ord, t.ex. Internetuppkoppling.

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2010-03-13 00:27 #3 av: svenake

I vissa fall när jag mailar !!  och skriver  ihop så  SkrverJagDeOlikaOrdenSåHär.  Glad

 

Då hade nog Arkan klarat sig  -  KillarKan

Anmäl
2010-03-13 00:28 #4 av: raphanus

#2 - Precis. Det är ju en väsentlig skillnad mellan en ja-sägare och en JAS-ägare.

Anmäl
2010-03-13 00:30 #5 av: Maja

#2 - Haha, det hade jag aldrig hört talas om faktiskt! Vilken otur!

#4 - Glad

Anmäl
2010-03-13 00:41 #6 av: maxiq

Egentligen borde hemsidor med ihopskrivna ord alltid skrivas som du beskriver svenake. Då blir de lättare att läsa och missförstånd undvikes.

Det finns en sida som heter jagharenide.nu där man kan tro att jag och haren sitter i ett ide men skulle förstås bättre om man skrev JagHarEnIde istället. Adressfältet är ju inte känsligt för versaler och gemener (Case Sensitive på ren svenska) så det spelar ingen roll vad man matar in.

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2010-03-13 00:43 #7 av: svenake

Glad Det viktigaste är att man blir förstådd,  - såvida man inte  vill ordleka lite.

Anmäl
2010-03-13 01:17 #8 av: catlin

Jag tittar mycket på Hemnet just nu och förundras över mäklarnas språk. Förutom det dagligen förekommande etagévåning är tydligen franskbalkong på frammarsch och är snart lika vanligt som gäst WC. Men visst, fattar gör man ju.

Anmäl
2010-03-13 01:20 #9 av: raphanus

#8 - Tycker du att det är försvarbart att betala det en bostadsrätt kostar om annonserna ser ut så? Jag skulle ha krävt en ordentlig prisreduktion.

Anmäl
2010-03-13 01:29 #10 av: catlin

#9 Nix pix. Ibland har jag lust att ringa upp mäklare och erbjuda mina tjänster som språkstylist. Cool Man tappar ju helt förtroendet när man ser såna annonser.

Anmäl
2010-03-13 01:32 #11 av: maxiq

Hellre bostadsrätt än bostadsfel.

Säljer man radhus via radannons?

Vad är det för prisEttan?

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2010-03-13 01:35 #12 av: catlin

Höhö...Flört

Anmäl
2010-03-13 09:01 #13 av: Maia

Jag tror att ett av problemen är rättstavningsprogrammen. Precis som de inte signalerar att en del särskrivna ord är felstavade så signalerar de inte att en del sammanskrivna ord är det.

Ett av de vanligaste lapsusar jag hittar av den här typen är till slut som oftare och oftare verkar bli tillslut.

Han kom tillslut.

Duh?

Anmäl
2010-03-13 09:43 #14 av: Inkanyezi

#2 Jag antar att en liten groda smög sig in där, för visst stavas volvohandlare med gement v i början, liksom internetleverantör ska ha litet i. Själv är jag ju ofta kubaresenär - det är slutledet i det sammansatta ordet som avgör om det ska börja med versal eller inte, och volvohandlare är ju inte ett namn.

Hopskrivning är vanligt i de flesta av de germanska språken, engelskan är väl enda undantaget. Och visst är det från engelska som stora bokstäver ibland smyger sig in i början av ord som inte är egennamn. Vi anser ju inte att vare sig månaderna eller språken har egennamn, utan vi stavar dem med liten bokstav, medan man i engelska använder stor bokstav.

Nu är vi ju inte heller ensamma om problem med sär- respektive hopskrivning. I engelska särskriver man ju i regel, men vissa ord är av hävd hopskrivna, och det vållar de engelskspråkiga skribenterna en hel del bekymmer. Även där skriver man ibland som man talar, och då blir det därefter. Stavningen ändras ju också lite då och då, och de flesta länder har sina akademier som tecknar ned och för in i nationella lexika de stavningar som används. Det som vi idag ser som en barbarism kan i morgon vara godtagbart eller till och med norm.

Anmäl
2010-03-13 12:55 #15 av: maxiq

Volvo är väl i högsta grad ett egennamn och därför bör korrekt skrivning vara Volvo-handlare. Med internet är det dock lite mer luddigt, det kan jag hålla med om.

Jag läste det på internet.

Nu har jag äntligen fått min Internet-uppkoppling.

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2010-03-13 18:00 #16 av: Inkanyezi

Jo, kanske jag läste lite för hastigt där. Om det är ett bindestreck emellan ska det så klart vara stor bokstav på Volvo. Men det är ju inget fel att skriva ihop det om man börjar med gemen. Man kan ju vara mer allmän bilhandlare, eller just volvohandlare.

Anmäl
2010-08-08 21:02 #17 av: Praefatio

Nu drar jag upp en gammal tråd, ursäkta för det!

Jag är av min omgivning ansedd som språkfascist av värsta slag, men det här med ihopskrivningar tycker jag är svårt faktiskt, och jag har ett specifikt fall som jag måste höra med er om. Jag blev jätteirriterad på min mobiltelefon som inte hade med "inatt" i T9, programmet som fungerar som ordbok när man smsar, men däremot "imorgon", "idag" och "ikväll". T9 är ju känt för att vara lite bristfälligt (neger och borrmaskin finns med, men inte tampong t.ex.) så jag undrar faktiskt: Kan man skriva imorgon, idag och ikväll men inte inatt? Borde det inte vara så, att det antingen heter imorgon, idag, ikväll och inatt eller i morgon, i dag, i kväll och i natt?

Varför blir det så? Det är ju jätteknepigt, i natt är ju inte ett nyare uttryck än i morgon.

 

Ett annat ord som jag kom på mig själv med att publicera är duktigflicka-syndrom. Men visst borde jag ha skrivit duktig flicka-syndrom? Det blir ju (väl?) inga syftningsfel där, som det däremot hade blivit om man skrivit duktigt flicka-syndrom.

Anmäl
2010-08-09 00:40 #18 av: raphanus

#17 - Lyd ett gott råd, och låt inte T9 vara vägledande i språkriktighetsfrågor, vare sig det gäller ihop- eller särskrivning av idag eller vilket annat ord det än må gälla. SAOL godkänner både inatt och i natt.

Sammansättningen du sedan visar exempel på tillhör en sammansättningskategori som kallas gruppkomposita. Det är fullt godtagbart att skriva "duktig flicka-syndrom", liksom "Vita Huset-praktikant" och "galna ko-sjukan".

 

Anmäl
2010-08-09 02:04 #19 av: Praefatio

#18 Nej, vid min svans, skulle aldrig använda T9 som någon slags universell källa till stavning ;) Men det är ju inte utan att man börjar undra när det uppkommer ett såpass specifikt problem.

Tack, jag visste inte vad det hette!

Anmäl
2010-08-09 14:02 #20 av: Jalking

Någon kom in på misslyckade domännamn...
Det finns någraklassiker på området, men tyvärr minns jag inte mer än en just nu: www.penisland.net Det handlar om pennor, vad trodde ni?

Anmäl
2010-08-10 17:33 #21 av: TjockaBerta

# 8

Sutterängen, tex, var ligger den?

En riktigt rolig en var "walking closet" Det kan vålla problem på mornarna!

Skrattande

Anmäl
2010-08-12 20:30 #22 av: guraknugen

Volvo har ju varit med ett tag nu, så det har väl nästan blivit ett ord nu· Det är väl ungefär 100 år sedan nu, som Volvo startades som ett dotterbolag till SKF. Har för mig man tillverkade någon form av kullager ett tag där från 1910 eller så och några år framåt innan det lades på is. När det sedan började diskuteras bilar i mitten av 1920-talet (mest SKF-folk vad jag förstått) dammade man av det gamla namnet och det blev istället ett bilmärke.

Nu finns väl ingen som inte vet vad Volvo är och det har ju nästan blivit som ett ord i svenska språket, inte bara på Latin, alltså.

Anmäl
2010-08-12 20:35 #23 av: guraknugen

#22: Oops… fel av mig. Inte förrän 22 juni 1915 inregisterades Volvo som ett dotterbolag till SKF. Långt före man gjorde bilar i alla fall. Rätt ska vara rätt. Bara 95 år sedan alltså… Verkar inte som att man hade någon aktivitet då, men det kan jag ha missuppfattat.

Okej, åter till ämnet… vad var det vi pratade om igen? Ihopskrivning?

Anmäl
2010-12-14 01:04 #24 av: Jalking

Några fler exempel på namn som inte borde skrivas ihop som domännamn:

* penntillverkaren Pen Island
penisland.net

* Powergen Italia
powergenitalia.com

* Who Represents
whorepresents.com

* Experts Exchange
expertsexchange.com

* Konstsajten Speed of Art
speedofart.com

* Via Grafix
viagrafix.com

* Mätinstrumentföretaget Dickson Web
dicksonweb.com

Testade dem lite, inte alla verkar vara i bruk. Kanske konstruerade/påhittade just för att vara roliga och dumma.

 

Anmäl
2011-01-03 21:57 #25 av: maxiq

En skylt som jag såg på en handikapphiss på ett av stadens nöjesetablissemang. Inte bara ihopskrivet...

Obestämd

Beklagar den dåliga kvalitén men jag fick inte tända i lokalen. :-(

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2011-01-03 22:06 #26 av: Inkanyezi

#25 Om man jiddrar lite med kontrasten så syns den en aning bättre. Kanske är det någon ny term för avfuktningen som ibland måste göras av hissoaren?

Bilden är alltså maxiqs:

Anmäl
2011-01-03 22:17 #27 av: maxiq

Jag iddes inte för att det syntes ändå men tack för hjälpen! Det hjälpte dock inte stavningen... :-/

Jag funderade där och då på om det skulle vara en urfunktion (sedan tidernas begynnelse) eller om det handlade om en klockas funktioner men den uteblivna bokstaven störde tankebanorna för mycket (eller så var det den inmundigade drycken av maltkaraktär).

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2011-01-03 22:21 #28 av: Inkanyezi

Och det där med "hissoar". Jag har ju jobbat ett antal år på SL, bland annat i tunnelbanan, och begreppet används emellanåt av personalen där. Senast jag blev irriterad över hissens alternativa användning var när jag reste några dagar med hund och inte kunde ta rulltrappan. Inte alldeles kul att parkera hunden i en pöl med piss.

Anmäl
2011-10-07 14:18 #29 av: maxiq

I går på IKEA så såg jag att det stod små klisterlappar på tallrikarna på hyllorna:

UTSTÄLLNINGSEX

Jag frågade min sambo om hon ville, när det tydligen var OK, men hon tyckte att det var för mycket folk där...

Tungan ute

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2011-10-07 16:21 #30 av: TjockaBerta

OT men ändå

Gubben frågade en gång på en restaurant vad det var i rummet bredvid och fick svaret

"ett bord för sex".

Det är rätt ovanligt!

Anmäl
2011-10-16 08:57 #31 av: Suzen

Likt #13 så har jag stört mig på "tillslut" och jag har precis som #17 funderat över "idag/inatt". Jag har min egen åsikt om vilka ord som ska sitta ihop, där bland annat "till" och "slut" inte ingår. Jag tycker att det ordet bara ska finnas i betydelsen att tillsluta något. :)

Men jag har ändå funderat över att många liknande uttryck redan sitter ihop, som ex. "ifrån" (i+från), "överallt" (över+allt) och just "längsmed" är jag osäker på om det ska sitta ihop eller inte. Jag tror att vissa ord som ofta används tillsammans åker ihop och att jag kommer att bli tvungen att vänja mig vid fler ihopskrivningar.

Men jag kommer ändå störa mig på det och klaga på folk som använder ord som jag inte gillar. ;) Så de så.

Anmäl
2011-10-16 09:14 #32 av: Wand

Jag har tyvärr en ful vana av att göra mycket ihopskrivningar, detta blir mer av farten än okunskap. 

Jag har antagligen spottat ut min avsky till särskrivare så mycket att min hjärna omedvetet gör uppror......

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2011-10-16 10:35 #33 av: DesK

Ihopskrivningar är väl inte lika vanligt som särskrivningar,, men ni ger ju många bra exempel här på att även ihopskrivningar kan feltolkas. Glad

Désirée

Anmäl
2011-10-29 12:31 #34 av: maxiq

Kanske inte direkt en ihopskrivningsfråga men jag har märkt att samarbete allt som oftast skrivs sammarbete av människor som kanske har småskolans mantra "m dubbeltecknas alltid mellan två vokaler" djupt inpräntat och tänkter inte på att det är ett sammansatt ord.

Har ni fler liknade exempel?

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2011-10-29 13:03 #35 av: Wand

#34 Det där är ju ingen ihopskrivning utan en felstavning. Många jag känner skriver sammarbete, sommras osv. Det är inte för att de lärt sig att det är så, utan för att de tycker att det låter som att det ska stavas så och glömmer bort logiken av vad det är för ord, vad de uppkommit ifrån och vad de betyder.

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2011-10-29 19:58 #36 av: maxiq

Fast felstavningen kommer sig av att de inte uppfattar det som två ord, tror jag iaf...

Obestämd

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2011-10-31 13:05 #37 av: Effie

Läste på någon blogg om en som tränat mycket, och var "i sin livsform".

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2011-11-06 09:28 #38 av: parsley

Snart är det dags för en nyfräsch arbetsvecka.

Anmäl
2012-06-16 19:16 #39 av: maxiq

I en del fall så borde man kanske peta in ett bindestreck för att undvika att folk kommer in och vill ha fläskfilén tvagad och strykt...

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2012-06-16 19:18 #40 av: Jalking

De tvättar naturligtvis oblaten som ska serveras i kapellet.

Anmäl
2012-06-16 19:37 #41 av: DesK

Maxiq och Jalking tack för dagens gapskratt! Skrattande

Désirée

Anmäl
2013-06-16 14:57 #42 av: maxiq

Ibland går det lite fort på tidningarna...

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2013-10-26 12:28 #43 av: maxiq

Dags att väcka liv i den här tråden med ett världsrekord(?)

Från en automatkörnarförpackning köpt på Swedol Lipar

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2013-10-26 23:58 #44 av: OlleA

Ibland kan man skratta gott även åt en gammal tråd! Inte minst domännamnen i #24 tycker jag var riktigt bra. Eftersom sådana inte får innehålla å, ä och ö finns det en del svenska kommuner vars domännamn kan ge vissa associationer. Till exempel de här:

http://www.hoor.se/
http://www.horby.se/
http://www.monsteras.se/

Olle

Anmäl
2013-10-28 12:55 #45 av: Emo

#44 Det var längesedan de inte fick innehålla å,ä o ö. Däremot kan det vara bra att ha en version även för utlänningar.

2008 skaffade jag denna: http://www.pärlkonst.se/

Det finns en del program, som inte tillåter å, ä och ö som iFokus. Det är därför jag har den andra varianten i min signatur.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2013-11-10 11:31 #46 av: BrittaD

Knyckt från tråden Sär skrivningar

Farsdag


~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Anmäl
2013-11-10 12:04 #47 av: Emo

Då blir det rolig den dagen. Skrattar

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2013-11-11 14:19 #48 av: Jessicahagstrom94

Jag är väldigt duktig på ihopskrivningar.

Vägrar inse att det heter "Hej då" och inte "Hejdå".

Medarbetare @ Katter Ifokus.
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.