Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Övrigt

Utfyllnad

2010-03-17 16:53 #0 av: Mitralis

Har märkt att en del använder "Som sagt" och "Om man säger" väldigt frekvent i fel sammanhang.

Vet några som kan påbörja ett nytt samtalsämne med "Som sagt". Vaddå "Som sagt"? Vi har inte sagt något om ämnet och allt är nyheter.

Idag hörde jag en person som talade i telefon säga
-Kan du på måndag? "Om man säger".
"Om man säger" passar inte riktigt in där tycker jag.

Är det fler som tycker att dessa fraser använs lite väl ofta?

 

Anmäl
2010-03-17 17:01 #1 av: Andina

Jaa!

Liksom liksom, alltså, o så, o de', vahettere, typ...

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2010-03-17 19:30 #2 av: raphanus

Min mor kände en gång en person som helt utan förbindelse med vad som tidigare sagts kunde inleda ett samtal eller påstående med "sattedeeee" (=så att det är). Numera presenterar jag mig ibland så när jag ringer till min mor.

Är man en tävlingsmänniska, kan man spela bullshitbingo. Det går till så att man ritar en bingobricka och i varje bingoruta skriver en floskel av typen "så att säga", "liksom", "alltså", "typ" och liknande. Brickan tar man sedan med sig när man går och lyssnar på en föreläsning, och sedan kryssar man i sina rutor allteftersom flosklerna dyker upp hos föredragshållaren. Man kan förstås även skriva mer avancerade föredragshållarfloskler på sin bricka, som "ta tag i den här biten", "synergieffekt", "starta upp" och liknande.

Anmäl
2010-03-17 23:34 #3 av: svenake

Kul  bingo.  Tror jag ska prova det nån gång.  Funderar på att spela det gamla spelet "kobingo"  nån gång också!  Glad

Anmäl
2010-03-18 08:08 #4 av: bluegoose

På gymnasiet hade jag en historielärare som tvångsmässigt sa "alltså" eller "liksom", eller "alltså liksom" hela tiden. En lektion roade jag mig med att räkna hur många alltså liksom hon kunde kläcka ur sig på 40 minuter. Efter 200 gav jag upp...

Det behöver väl knappast påpekas att hon inte lyckades få in så mycket innehåll i sina lektioner för övrigt heller - eftersom jag var så uttråkad att jag behövde sysselsätta mig med räkneövningar. Flört

Anmäl
2010-03-18 12:51 #5 av: Linnea

#4 Hur mycket annat hann hon säga på en lektion? Undrar vad hon ville få ut av alltså liksom. Skulle man lära sig nåt av det? =)

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2010-03-18 13:31 #6 av: raphanus

Lyssna vid 1:22!

Anmäl
2010-03-18 18:23 #7 av: Bergspuman

Finlandssvenskar, alltså personer födda i Finland, som har svenska som modersmål, skjuter gärna in "det där" som utfyllnadsord.

Komiskt blir det, när någon kanske inte komma ihåg en persons namn, och ska referera till personen: "Det där... det där... Anders!".

Anmäl
2010-03-18 18:59 #8 av: Linnea

#7 Eller finnar med finska som modersmål som försöker prata svenska: Tet tär, tet tär Anters..

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2010-03-18 20:07 #9 av: Effie

Jag lyssnade en gång på en person som sköt in "så att säga, liksom" överallt, Typ tio gånger på ett par minuter. Senare fick jag höra att han stammade, men lyckades hålla det i schack genom de där orden, och då blev det liiiiite lättare att lyssna.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2010-03-19 01:22 #10 av: Surgubben

"Ju" är ett typiskt utfyllnadsord utan någon som helst innebörd. Möjligen är det mer "okej" i tal, men i skrift ser det illa ut tycker jag.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.