Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Vad betyder ordet/meningen?

Att gilla läget

2010-04-07 00:42 #0 av: TjockaBerta

Kan någon här hjälpa mig med detta uttryck?

Som jag minns och har förstått det så är det en militär term som betyder ungefär rekognosera. Att man noga iakttar en plats så att inte FI ligger i buskarna i ett bakhåll eller att det är en fälla.

För 10 år sedan stötte jag för första gången på uttrycket med betydelsen gilla - tycka om, acceptera läget som det är.

Idag används det som att man får acceptera läget som det är. Tycka om, helt enkelt.

Det känns fortfarande konstigt för mig.

 

 

Anmäl
2010-04-07 10:57 #1 av: Maria

Jag tycker det är ett av de "bättre nya uttrycken".

Det känns precis som om alla förstår vad detta innebär utan några frågetecken.

/Maria

 

Anmäl
2010-04-07 20:20 #2 av: TjockaBerta

# 1

"Alla förstår vad det innebär" skriver du.

Ja, alla utom jag i så fall, för jag blir alltid lika förvirrad och undrar hur folk menar egentligen.

Men jag fick inget svar på min fråga. Är det ett militärt utryck från början, med meningen spana/rekognosera/undersöka läget innan man rycker fram?

Anmäl
2010-04-07 20:25 #3 av: Maria

#2 Det" känns" som om alla förstår...

Tyvärr har jag inget svar på din fråga. Uppfattade att du redan visste.

Att din fråga snarare rörde sig om uttrycket så som det används idag.

/Maria

 

Anmäl
2010-04-07 20:30 #4 av: Effie

Jag hade aldrig hört att det har militärt ursprung - så jag googlade, som vanligt, på uttrycket, och hittade några länkar som tydde på det. Men om man nu ska tro dessa länkar, så betyder det inte "rekognoscera" utan ungefär "acceptera läget, det du inte kan påverka, och gör det bästa av det". Och det är så jag tolkar uttrycket.

LÄnkarna jag hittade var denna och denna.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2010-04-08 17:16 #5 av: TjockaBerta

# 4

Jo jag har också läst dem och uppfattar att då en ny situation uppstår så är man tvungen att ta till sig all ny information och värdera den och se vad den nya situationen för med sig. ("Rekognosera" var kanske inte så precist och kan uppfattas på fel sätt.)

Att man inte kan påverka situationen som sådan betyder inte att man inte kan vidta åtgärder för den nya situationen och för att veta vilka åtgärder man ska vidta måste man först "gilla läget".

Det skulle vara intressant att höra någon som faktiskt använt uttrycket i dess rätta bemärkelse redogöra för betydelsen.

Anmäl
2010-04-08 19:49 #6 av: Inkanyezi

Jag har alltid när jag har hört det uppfattat det som att man måste anpassa sig till det läge som råder och att det inte är någon idé att klaga över det. I det militära har jag aldrig hört uttrycket, och första gången jag hörde det var på nittiotalet; jag gjorde min värnplikt 1965-66. Jag har i stort sett uteslutande hört det i civila sammanhang, och det förekom inte i den SoldF som vi fick ut när jag gjorde lumpen. I den upplagan fanns på ett ställe uppmaningen: "Skjut ledaren först!", men den ändrades i nästa upplaga till: "Skjut deras ledare först!"

Anmäl
2010-04-08 22:11 #7 av: TjockaBerta

# 6

Skrattande

Anmäl
2010-04-09 22:59 #8 av: Effie

Jag har funderat på den här tråden. Det är inte möjligen så att det är "kolla läget" som skulle kunna vara den där första betydelsen, och när man väl har kollat, och konstaterat att det är som det är, så får man gilla läget? Bara en tanke.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.