Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Språk i förändring

Ensam och själv

2010-05-15 14:37 #0 av: TjockaBerta

Jag har alltid skiljt noga på dessa ord. De har för mig olika betydelser och jag blandar inte ihop dem. Detta har ibland lett till missförstånd.

En kvinna sa till mig att hon måste vara själv på jobbet och jag undrade vad hon hade ställt in. Jag trodde att vikarien inte hade kommit så hon hade inte kunnat gå iväg utan var tvungen att jobba själv.

I en tidning läste jag: "Han ville inte sjunga själv så han bad Monica sjunga med honom". Gång på gång läste jag om artikeln för att hitta den tredje personen, han som faktiskt skulle sjunga.

I morse undrade min dotter om jag ville att hon skulle resa. Jag svarade "Bara om du vill resa själv". (lite slarvigt sagt) Varpå  hon trodde att jag menade att hon måste resa ensam.

Anmäl
2010-05-15 15:23 #1 av: Inkanyezi

Den här förväxlingen är så klart vanligare i de dialekter där man använder "själv" för "ensam". I stockholmskan förekommer det knappast, men i en hel del sydligare dialekter är det mycket vanligt, och det kan så klart smitta av sig i gränsområdena.

En iakttagelse är att ordföljden, placeringen i satsen, kan vara avgörande för innebörden. När du alltså säger "bara om du vill åka själv", så har det platsen som anger att det kan betyda "ensam", medan om du säger "bara om du själv vill åka" så finns inte lika stor risk för missförstånd.

Så om den här risken för missuppfattning finns är det viktigt att placera "själv" på rätt ställe i satsen.

Anmäl
2010-05-15 16:25 #2 av: TjockaBerta

Det är i högsta grad förekommande i stockholmskan anser jag. Men jag trodde att det också var så att betydelsen hade förskjutits i svenska språket. Vilka andra dialekter blandar ihop själv och ensam?

Anmäl
2010-05-15 19:09 #3 av: raphanus

Här finns en gammal tråd på samma tema.

Anmäl
2010-05-16 01:13 #4 av: Lill-Kisse

#3  Okej. Nu läste jag den tråden också.

Så stor dialektal skillnad kan det väl inte vara? Förändringar av det här slaget kommer blixtsnabbt via TV. Det hade tydlig koppling till att det blev mindre acceptabelt att framstå som ensam, så då sa man själv i stället.

I början hade jag stor lust att erbjuda krycka, käpp eller stödjande hand till människor som sa att de inte kunde gå själv, fastän de var fullt friska och inte hade något fel på benen.

"Det är skönt att vara ensam hemma en kväll" tycker jag låter fint. Att "vara hemma själv" däremot, saknar mening i mina öron.

 

 

Anmäl
2010-05-16 14:04 #5 av: raphanus

#4 - <3

Anmäl
2010-05-16 18:56 #6 av: Lill-Kisse

#3  Vad betyder "#4 - <3"?

Anmäl
2010-05-17 01:22 #7 av: raphanus

#6  - Egentligen skrev jag bara sådär som en liten hämnd för att jag hade dåliga betyg i matte när det begav sig. Har man matematiskt sinnelag, skulle man kunna störa sig på att jag vill göra gällande att fyra är mindre än tre, men <3 är också ett sätt att med skrivtecken söka efterlikna bilden av ett hjärta. Hjärtat i sin tur signalerar att jag tycker om inlägg #4.

Anmäl
2010-05-17 20:51 #8 av: Lill-Kisse

#7  Oh, så rart! Det var då för väl att jag vågade fråga. 

Det är väldigt trevligt att få medhåll ibland. Tack!

Anmäl
2010-05-19 17:13 #9 av: Emo

Det finns kanske fler sätt ? som dessutom är lättare att förstå. Jag visste inte heller vad <3 skulle betyda. Nog är ? mera likt.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2010-05-19 17:58 #10 av: raphanus

#9 - Jo, det är mera likt, men <3 är en ganska vanlig symbol. På Facebook formateras <3 alltid automatiskt om till ?.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.