Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Vad betyder ordet/meningen?

Utlevd?

2010-06-15 16:04 #0 av: parsley

Ordet "utlevd" finns inte i SAOL på nätet. Är det en böjningsform av något annat ord och i såfall vilket? Vad betyder egentligen utlevd?

Anmäl
2010-06-15 16:47 #1 av: Andina

Att man levt ut sina hämningar / drömmar / känslor???

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2010-06-15 16:56 #2 av: Bergspuman

Jag skulle säga på modernt språk: sönderfestad, eller rödögd och pussig pga hämningslöst supande sista tiden Glad.

Egentligen ska det nog heta utlevad. Dvs. åldrad.

Anmäl
2010-06-15 22:12 #3 av: raphanus

Utlevd verkar betyda offentliggjord, ohöljd eller bejakad.

Ordet utlevd verkar enligt en snabb sökmotorsökning förekomma påfallande ofta direkt före ordet "homosexualitet", och med vägledning av detta faktum skulle jag vilja påstå att begreppet "utlevd homosexualitet" i så fall innebär att den homosexuella personen bejakar sin läggning och låter den komma till tydliga uttryck, till skillnad från den som förvisso är homosexuell, men som väljer att leva i celibat eller hålla en heterosexfasad av hänsyn till samhällsordning eller religiös åskådning.

Man skulle förstås kunna göra det enkelt för sig och säga att det bara finns en slags homosexualitet, men på grund av vissa traditioner och politiska ordningar inom enskilda samhällen i vår värld kan det ibland vara av vikt att göra en skillnad mellan utlevd och outlevd homosexualitet. Jag känner exempelvis en man som i hela sitt liv har vetat att han är attraherad av andra män, men han hade inget förhållande med någon annan man eller berättade för någon om hur han kände förrän han var 48 år gammal. Man skulle kunna säga att  han "inte levde ut sin homosexualitet" förrän han var 48 år.

Anmäl
2010-06-15 22:59 #4 av: LatMask

Oj, jag håller nog med Puma, när någon säger utlevad ser jag framför mig någon riktigt sönderfestad! Det är verkligen ingen positiv association!

Bejakad homosexualitet är något HELT annat, och positivt, enligt mig.

Anmäl
2010-06-16 15:51 #5 av: parsley

Ett ord som officiellt inte finns i svenska språket och som möjligen kan ge vissa dekadenta associationer används för att beskriva en viss typ av sexulitet. Stötte på ordet utlevd i samband med debatten om tidningen Dagens agerande ang en annons.

Det är ett märkligt ord
det där ordet utlevd
saknas i SAOL på nätet
utlevad som gammal, trött
finns, och utlevelse
med exemplet skådespelare
men inte utlevd
Betyder det visad
så det är tillåtet
med homosexualitet
i samband kyrklighet
så länge det hålls hemligt

 

 

?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.