Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen - Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Stilistik - Språk i film, tv och litteratur

Skärning?

2010-08-05 21:05 #0 av: Maria

Läste i GP om att en man har häktats för kvivskärningen som ägt rum.

Säger man knivskärning? Jag blir lite förvirradObestämd Jag tycker det ser konstigt ut men jag kan ha fel.

Länk

/Maria

 

Anmäl
2010-08-05 21:51 #1 av: raphanus

När det gäller verbalsubstantiv - alltså handlingar som beskrivs med sakord i stället för med verb - kan de på svenska sluta på -ande, -else eller -ning. Man pratar om "det myckna ringandet" under julhelgen eller "sågningen" av Kevin Costners senaste film, i stället för att säga "vi ringer mycket under julhelgen" eller "recensenten sågade filmen".

Det finns inga riktigt hållbara regler för när man ska använda de olika ändelserna. Ibland kan valet mellan dem tyckas slumpmässigt, men det finns vissa exempel man kan hänvisa till. När det gäller verbstammen skär-, har vi till exempel -else i "omskärelse", men när det gäller det TS åsyftar, heter det vanligen knivskärning. Ändelsen -ning visar här att det är fråga om ett enstaka fall. Skulle man säga "knivskärandet", skulle det i stället antyda att det är ett skeende under lång tid. (Knivskärandet av de små träbitarna pågick i timtal inne i snickarboden.) Alternativet "knivskärelse" är knappast gångbart, men om det förekommer, torde det kunna vara benämningen på någon slags rit. (Medlemmarna i brödraskapet "Kentas MC-klubb" invigs via den s.k. knivskärelsen, varvid brödraskapets emblem ristas in med kniv i huden på den nyinvigde.)

Om man ogillar GP:s uttryckssätt, kan man i stället välja att skriva om "mannen som sitter häktad för att ha knivskurit den och den". GP:s exempel är emellertid inte grammatiskt inkorrekt.

Anmäl
2010-08-05 21:55 #2 av: Maria

Tack för en bra och lärorik förklaringGlad

Jag hade nog tyckt ditt exempel att ha knivskurit sett bättre ut.

/Maria

 

Anmäl
2010-08-06 10:52 #3 av: raphanus

#2 - Sök jobb på GP och bräda dem!

Anmäl
2010-08-06 11:04 #4 av: Maria

#3 Skrattande

/Maria

 

Anmäl
2010-08-06 11:13 #5 av: raphanus

När man använder sådana här uttryckssätt gör man det dessutom ofta uppenbart med syfte att gömma subjektet, alltså gärningsmannen. Säger man "X sitter häktad för att ha knivskurit Y" så är det ett rakt påstående som är svårt att ifrågasätta. Säger man dock "X sitter häktad för knivskärningen av Y", kan man i efterhand gå in och påstå att förmuleringen skulle kunna tilkas som att "X sitter häktad för delaktighet i knivskärningen" eller något liknande. Det kan i pressen vara bekvämt att göra så för att lättare hantera blott delvis ouppklarade brottsfall, där nya uppgifter kan komma till senare.

Knepet med att gömma subjektet kan också komma väl till pass på hemmaplan, när föräldern träter med tonårsbarnet. Jämför

"Du måste städa"

med

"Lite städning skulle kanske vara på sin plats...?"

Anmäl
2010-08-06 11:17 #6 av: Maria

Bra exempel. Tack.

/Maria

 

Anmäl
2010-08-07 03:00 #7 av: svenake

Skärning finns i andra sammanhang,  tex när rallarna drog fram ny järnvägslinjer.

 

"Skärningen genom den åsen kräver mycket grävning."

Ett annat trevligt ord som finns inom Väg-o-Vattenbyggnad är  "snedlutning"  Glad

Alltså; en asfalterad väg kan se ut som ett uppochnervänt V.   Går denna väg över en backe, så har man en snedlutning, där regnvattnet rinner ut  mot diket.

Anmäl
2010-08-07 19:07 #8 av: raphanus

#7 - Kallas inte det där sista "bambolering"?

Anmäl
2010-08-08 02:23 #9 av: svenake

Aldrig hört det,  men det kan  naturligtvis vara så också.  Var har du hört det?   Snedlutning  förklarades mycket noga av en lärare på Teknis i Hässleholm när jag gick där. Vi fick också lära oss beräkna snedlutningen för att kunna beräkna vattenavrinningen.  Suck - det var länge sedan. Glad

Anmäl
2010-08-08 11:32 #10 av: raphanus

#10 - En kollega på en kafferast tog upp ämnet "svåra ord". Jag tror att han hade stött på det i sällskapsspelet "Rappakalja".

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.