Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Övrigt

Mörkrädd eller ljusskygg

2010-09-09 23:11 #0 av: maxiq

Varför är man rädd för mörkret men skygg för ljuset. Kan man inte vara tvärtom? Handlar det bara om ordkombinationer som ligger bra i munnen eller finns det någon tanke bakom?

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2010-09-10 02:07 #1 av: raphanus

Att vara rädd är inte riktigt samma sak som att vara skygg. Är man rädd, kan det ge upphov till fysiskt obehag; man skakar eller blir stel eller lemmarna domnar, men är man skygg, visar det sig mer i ens beteende. Man flyr undan det man skyr genom att gömma sig, men utan att det känns på något särskilt sätt i kroppen. Att man säger ljusskygg kan väl också ha att göra med att det är svårare att gömma sig när det är ljust än när det är mörkt. ("Skygg" är etymologiskt besläktat med "skugga".)

Det finns säkert ljusrädda och mörkerskygga människor också, men de kanske inte är lika vanliga som ljusskygga och mörkrädda.

Anmäl
2010-09-12 20:56 #2 av: Lill-Kisse

De orden beskriver väl inte riktigt vad man egentligen menar? Inte tror jag att någon är rädd för mörkret, utan för sånt som är svårt att se i mörker. Man är rädd för att bli överraskad (självbevarelsedrift). Ändå kallas det att vara mörkrädd. Egentligen borde man kunna säga att personen skyggar för mörker. 

Ljusskygg handlar väl om att man ogärna vill visa upp sig, utan skyggar för sådana situationen. Man föredrar att smälta in i omgivningen, glida in i skuggan e dyl.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.