Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Språkgrupp - Språk i Europa

Sgu

2010-09-03 09:57 #0 av: Jalking

När jag är på besök hos vänner i Danmark sitter jag ofta och bläddrar i tidningar. Råkar ibland på ordet sgu. Har ingen aning om vad det betyder, men det är inte anledningen till mitt inlägg. Det är mer ordet i sig. Det ser inte ut att höra hemma i något nordiskt språk. Bokstavskombinationen ser väldigt udda ut.

Vad är det för märkligt ord? Är det rent av talspråk i skrift?

Anmäl
2010-09-03 10:53 #1 av: Emo

sgu interj: det er - sjovt    det är minsann kul

citerat ur Gads stribede   svensk-dansk  dansk-svensk   ordbog

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2010-09-03 10:54 #2 av: Inkanyezi

Den här frågan om huruvida "sgu" är en svortom kanske kan bringa klarhet.

http://www.religion.dk/artikel/269619:Spoerg-om-kristendom--Er--sgu--et-bandeord

Anmäl
2010-09-20 00:16 #3 av: guraknugen

#0: Om man får ha sina egna gissningar och tyckanden  som källa för sina svar, så tycker jag nog visst att det ser ut att höra hemma i våra nordiska språk. Utan att egentligen ha en aning så tycker jag det verkar som att danskarna ofta använder g när vi svenska använder k, exempelvis og istället för ok… he he he… jag menar och, så klart… Så om vi försvenskar ordet och säker sku istället, så tycker nog jag att det ser ganska nordiskt ut, även om det är möjligt att just det ordet saknas i vår vokabulär.

Som sagt, inget mer än vanliga tyckanden och gissningar, men så känns det för mig i alla fall.

Anmäl
2010-09-25 04:05 #4 av: svenake

motsvarande i  gammal svenska  "så gud hjälpe mej"

Anmäl
2010-09-25 12:33 #5 av: raphanus

#4 - och "Jumalautta" i finska. Även där betraktat som grovt.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.