Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Länkar - Tidningar/hemsidor

Mät din snorre

2010-10-23 01:08 #0 av: raphanus

Maciej Zaremba skriver i DN om språk och integration.

Anmäl
2010-10-23 21:37 #1 av: Bergspuman

Ack så sant. Man skulle önska att varje invandrare genast fick tio infödda svenskar i sin omedelbara närhet, som pratar pratar pratar hela tiden. Det mest effektiva sättet att lära sig ett nytt språk är faktiskt att hålla på med det HELA TIDEN. Och prata med infödda.

 

Anmäl
2010-11-07 11:54 #2 av: guraknugen

Problemet är väl bara att de flesta av oss svenska inte heller kan prata svenska…

Anmäl
2010-11-08 10:45 #3 av: raphanus

#1/2 - Ett problem kan också vara att många av oss svensktalande är rädda för att använda svenska. Jag har träffat åtskilliga invandrare som gärna velat lära sig svenska genom att tala med andra svensktalande, men som tvingats ge upp, eftersom de svensktalande varit allt för benägna att i denna kommunikation övergå till engelska.

Anmäl
2010-11-08 17:16 #4 av: Inkanyezi

#3, Den tendensen märker jag ofta, eftersom en otrolig massa människor försöker använda sin stapplande engelska på en person som inte kan ett ord av det språket. Gång på gång råkar jag ut för att folk börjar prata engelska när de vänder sig till mig och min fru, kanske i tron att ingen av oss kan svenska. Men att hon skulle förstå engelska är så klart uteslutet, hon kan bara sitt modersmål och vill tyvärr inte lära sig något mer. Jag gissar att hon kan fler svenska ord än engelska.

Anmäl
2010-12-06 21:19 #5 av: bustas

Då jag till och från tvingas tala engelska här i Litauen, och den jag tilltalar inte talar engelska, ja då får jag alltid svar på ryska. Ganska kul fenomen men det har ju sin givna förklaring så klart.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.