Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Grammatik

"They" när man inte vet kön

2010-11-10 19:09 #0 av: [Linsenhejhej]

Jag läste på en engelsk sida att man använder they när man inte vet könet på den man pratar om.
Stämmer det alltid eller finns det undantag?

Anmäl
2010-11-10 22:00 #1 av: raphanus

Det man bör tänka på är att inte alla gillar detta bruk av "they", även om det är vida spritt. I vissa fall är det mer tillrådligt att använda "they" som könsneutralt substantiv än "he/she". Situationen får avgöra. Jämför till exempel

Everybody should be treated equally independent of his sex

med

Everybody should be treated equally independent of their sex.

I det första fallet är valet av "his" rent löjeväckande. I alternativ två är det också tänkbart att skriva dubbelalternativet "her/his" i stället för "they".

 

Anmäl
2010-11-10 22:23 #2 av: Ephraim

Ja, det är ganska vanligt. Det kan användas på alla ställen där du hade använt ett singularpronomen (he, she, it) och andra former av "they" kan också användas (them, their, theirs och themself - snarare än themselves). Bruket att använda "they" i singularis är emellertid omstritt. I talspråk tror jag att det är väldigt vanligt och det är nog inte ovanligt i mindre formella texter heller. Men det bör kanske undvikas i mer formella sammanhang eftersom det finns preskriptivister (språkpoliser) som bestämt hävdar att detta är fel. Ett alternativ är förstås att använda "he or she", "he/she" eller "s/he" men det kan hända att klumpigheten i dessa uttryck stör minst lika många läsare.

Vi talar alltså om att använda "they" i singularis, i pluralis går det förstås alltid bra.

Anmäl
2010-11-10 22:56 #3 av: Ephraim

# 1 Exemplet "Everybody should be treated equally independent of their sex" undrar jag om inte det är ett fall där det är ganska okontroversiellt. Även om "everybody" grammatiskt är singularis är meningen semantiskt snarare obestämd till numerus. I sådana fall är det nog ganska accepterat att använda "they".

Mer kontroversiellt är exempel som uppenbart är singularis men obestämt till genus:

"When a person leaves the house, they should lock the door."

Ett annat, något annorlunda, exempel är nedanstående där det finns ett annat pronomen att välja (one's):

"One should wash their hands often".

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.