Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Grammatik

Have/has?

2010-11-16 20:06 #0 av: Belindaa

Hejsan!
Nu är det så att jag har drabbats av hjärnsläpp eller något. Men när man använder have och has, ska ju he-she-it ha has och resten have. "The Richardsons" (en familj), har dom have moved eller has moved?
Dom är ju flera men samtidigt en familj..

Anmäl
2010-11-16 20:13 #1 av: AnneN

I have

You have

He/she/it has

They have

Så fick jag lära mig i skolan iallafall och the Richardsons är alltså samma som they, så då blir det, The Richardsons have moved.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-11-16 20:18 #2 av: Belindaa

Jo det fick jag ju också lära mig. Men till exempel en boll hör ju till It-klassen, a ball. A family går ju också, det är ju lixom inte flera familjer men flera medlemmar...det är där kruxet är!

Anmäl
2010-11-16 20:24 #3 av: AnneN

#2 Ja hade det varit forulerat på ett annat sätt så hade has varit det rätta ordet, tex "the Richardsonfamily has moved" för då är det en familj, men då det står " The Richardsons" så blir det plural, alltså familjemedlemarna, medan "the Richardsonfamily" är en familj = singular.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-11-16 21:29 #4 av: Ephraim

"The Richardsons have moved" bör det definitivt heta. Det är pluralis till formen även om det råkar vara så att det är en familj.

"The Richardson family" är dock svårare. Till formen är det singularis och det borde kanske heta "has moved", men det är ett kollektivt substantiv så det refererar till en grupp individer. Det finns en viss skillnad mellan amerikansk och brittisk engelska i hur kollektiva substantiv behandlas. I amerikansk engelska används i princip alltid singularformen av verb ("The Richardson family has moved" således). I brittisk engelska finns en viss variation. Singularformen ("has") kan användas om fokus är på gruppen som helhet, medan pluralformen ("have") kan användas om fokus är på gruppen som enskilda individer.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.