Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Vad betyder ordet/meningen?

Nötkreatur och nötkött

2011-02-08 15:53 #0 av: DesK

I tråden "Tänk om..." på Matlust kom vi att snacka om varifrån förledet nöt kommer i ord som nötfärs, nötkött med flera. Någon här som har några förslag?

Désirée

Anmäl
2011-02-08 16:03 #1 av: Gasoline

Har en kompis som är språkfreak och såhär förklarade han ordet

Nöt är ett förvanskat ord från nytta, nyttodjur, blev sedan nyttdjur /nötdjur För övrigt är nytta besläktat med njuta (nytta och nöje:)) Kreatur betyder varelse en guds skapelse, jämför engelska creation, creature Ordet finns i svenskan ocks...å men är lite ovanligt, t.ex. "kreation" inom modevärlden, betyder alltså skapelse. Så nästa gång du ser en kossamu kan du säga; där går en nyttoskapelse;P

Anmäl
2011-02-08 18:42 #2 av: Ephraim

Ja, "nöt-" är definitivt släkt med både "nytta" och "njuta". SAOB ger dock en något annan förklaring än #1, med en betydelse närmare "njuta" än "nytta". Den ursprungliga betydelsen är enligt SAOB 'något som åtnjutes, egendom'.

Ordet har en lång historia i svenskan, det kan rent av gå tillbaka till urgermanskan och en rot *nauta-. I engelskan finner vi substantivet "neat" med samma betydelse och ursprung (ej släkt med adjektivet "neat").

Även om "nöt" ofta används som förled har det också. åtminstone tidigare, ofta använts fristående. Även då i betydelsen 'nötkreautur' om enskilda individer (idag kan väl "nöt" fortfarande användas kollektivt och möjligen som variant av "nötkött"). Så jag skulle inte riktigt hålla med om att det är en förvanskning av "nytta" eller av "nyttodjur" även om orden har ett gemensamt ursprung.

Anmäl
2011-02-08 18:51 #3 av: DesK

Tack för båda förklaringarna! Glad Sen använder en del svenskar ordet nöt i en annan och mer nedsättande betydelse Flört Ephraim du verkar verkligen ha koll på svenska språket, det är alltid lika roligt och intressant att läsa dina inlägg Glad

Désirée

Anmäl
2011-02-12 22:34 #4 av: TjockaBerta

I Finland säger man nötfilé.

Man höll på att skratta ihjäl sig när svenskarna kom för att köpa billigt kött och frågade efter oxfilé.

Kon är det enda djur som byter kön efter döden. Svenska kor i alla fall.

Anmäl
2011-02-13 12:55 #5 av: Gasoline

#4 Byter kön?

Hehe, ja, lite lustigt =P

Anmäl
2011-02-16 08:10 #6 av: Effie

#3 Att kalla person "nöt" innebär väl att man liknar dem vid nötkreatur. (man säger ju "ditt nöt!") Kor (och oxar) anses väl som dumma och slöa.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2011-02-16 10:42 #7 av: LatMask

#4, i min "Vår kokbok" tryckt 1967 fanns det en rad recept på "nötfilé". Det tog ett tag innan jag förstod vad det var. Så det där med oxfilé är nog ett ganska nytt påfund.

Anmäl
2011-02-16 10:51 #8 av: Gasoline

#6 Såger man inte "din nöt" och då menar det som att man är precis som en nöt, lika smart som en eller något liknande? Så har jag fått för mig iaf. Men jag har ju heller inte forskat något närmare i saken.

Anmäl
2011-02-16 13:48 #9 av: Inkanyezi

#8 Jag har aldrig sett/hört annat än neutrumformen när man använder det som skällsord, och nötkreatur kan ju betecknas med det korare "nöt" i neutrum, vars obestämda form är samma i plural.

Anmäl
2011-02-16 19:25 #10 av: Ephraim

Jag tror mig ha hört formen "din nöt" (inte riktad mot mig, naturligtvis!) och det är ju egentligen inte så konstigt att man tolkar uttrycket på det sättet. Fast ursprunget är djuret och inte växtdelen, är jag rätt säker på.

Anmäl
2011-02-19 18:24 #11 av: Trollvind

Jag har bara hört formen "ditt nöt" som skällsord menat. Så för mig har det alltid varit förknippat med djuret "nöt", aldrig med växtdelen "nöt".

Anmäl
2011-02-19 18:30 #12 av: DesK

Intressant hur olika vi kan tolka saker! För mig är skällsordet "ditt nöt" med flera liknande enbart förknippat med växtgruppen nötter. Jämför "dum som en påse nötter". Djuren som i matsammanhang har förledet nöt har ingenting att göra med dumhet och så vidare.

Désirée

Anmäl
2011-02-20 14:37 #13 av: raphanus

#12 - Intressant! På engelska säger man ju "go nuts" och "nuts" om allmänt knäppa människor. Däremot har jag på svenska tidigare bara hört "ditt nöt" och inte "din nöt", vilket skulle antyda att invektivet anspelar på djuret snarare än växtgruppen.

Anmäl
2011-02-20 20:11 #14 av: Ephraim

Jag tror vi kan vara ganska säkra på att ursprunget är djuret och inte växtdelen. Enligt SAOB har man kunnat säga "ditt nöt" nedsättande åtminstone sedan 1600-talet (förstabelägg från 1668). Den nedsättande betydelsen finns inte ens med i uppslagsordet för växtdelen (den finns inte heller med i NEO). Så kopplingen till nötter är nog betydligt senare, men den är nog inte ovanlig idag har jag en känsla av. Kopplingen till engelskan är ju intressant.

Anmäl
2011-02-20 22:21 #15 av: raphanus

#13 - Jag var i London 2003 och passerade en stortavla med reklam för ett premiumbilmärke. Man fick se den taklösa bilen framifrån komma åkande på en väg, och i den åkte tre killar av Dressmannreklam-typ. Det hela avslutades med varningstexten: "May Contain Nuts."

Anmäl
2011-02-21 09:17 #16 av: Gasoline

Det där med "din nöt" kanske bara är något man använder i mindre utsträckning, att vissa familjer eller vissa orter använder det då dom hört fel på "ditt nöt" ?

#15 Ja, det heter även "nuthouse", dvs mentalsjukhus på någon form av slang. Ganska intressant, men där måste man ju koppla till växtdelen?

Anmäl
2011-02-21 10:03 #17 av: raphanus

#16 - Antagligen, ja, för nötboskap heter ju "cattle" på engelska.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.