Etikettstilistik-ordspel-ordlekar
Läst 465 ggr
maxiq
2020-07-19, 20:44

Tidsbesparande sammandragningar

Vissa sammansatta ord har mötande orddelar som tangerar varandra och då kan man korta av ordet litegrann. Mitt exempel är "Däcksplosion" Har du något exempel?


"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Gronstedt
2020-07-20, 15:36
#1

"kattraktiv" (om sådant som inte kan lämnas kvar på bordet när katten är i rummet)

Ephraim
2020-07-22, 23:11
#2

Den typen av sammandragningar är väl en undertyp till vad som brukar kallas teleskopord på svenska, det vill säga sammansättningar av två led där en del i mitten försvinner. Fler exempel på teleskopord finns här:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_över_svenska_teleskopord

https://sv.wikipedia.org/wiki/Teleskopord

På engelska kallas dessa typer av ord portmanteaus eller portmanteau words, och där är nog mönstret mer produktivt än vad det är i svenskan.

Dock är ju "däcksplosion" och "kattraktiv" en speciell typ av teleskopord på det sättet att det är en upprepad stavelse (eller åtminstone en liknande stavelse) som försvinner (till skillnad från andra teleskopord som hemester, svemester och svengelska). På det sättet är det ett exempel på s.k. haplologi.

Ganska etablerade exempel på haplologier är tiondel (för äldre tiodedel) eller mineralogi (för mineralologi). De är väl egentligen en typ av teleskopord (i och med att de är sammansättningar) men eftersom det mest är en obetonad stavelse som försvunnit är de väl inte lika markerade som "däcksplosion" och "kattraktiv".

Det är nog inte alltför vanligt med teleskopord som också är haplologier där sammandragningen sker i en rotstavelse eller betonad stavelse. Men för att fortsätta på samma tema så finns det några google-träffar på "kattackerad". Jag hittar dock inga träffar på "skattackerad" (attackerad med eller av skatt?). Jag hittar däremot en träff på "hattackerad" där det tydligen betydde attackerad av en haj, vilket inte riktigt följde mönstret (det borde betyda attackerad av en hatt!).

OlleA
2020-07-24, 17:29
#3

Här hittade jag ett nytt idag. 🙂

raphanus
2020-07-30, 06:10
#4

Det heter ju femte och sjätte, och således femtedel och sjättedel, men fastän det heter tionde, så heter det inte tiondedel, utan där rekommenderas istället formen tiondel.

maxiq
2020-07-30, 11:26
#5

Corontän


"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

maxiq
2020-08-26, 16:34
#6

Tralltan


"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Upp till toppen