Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Övrigt

Läker vs Läcker

2016-08-26 15:30 #0 av: Zakaraa

Hallådär!
Idag när jag pratade med en person på jobbet så pratade vi om regnkläder då det varit ett riktigt regnoväder här där jag bor. Jag sa då att min regnjacka läker - men gör den verkligen det? Läker regnjackan eller Läcker den?

Vad är egentligen korrekt enligt det svenska språket? :P
Båda alternativen låter lika fel/rätt.

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Anmäl
2016-08-26 15:42 #1 av: Effie

Om den nu läcker och du blir våt, så vore det praktiskt om den självläker och blir hel igen...men det tror jag inte den gör. :-)

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2016-08-26 15:43 #2 av: Achatina

Du läker efter en operation.

Din regnjacka läcker om du får vatten på kläderna.

Anmäl
2016-08-26 15:43 #3 av: Zakaraa

Båda orden har ju två olika betydelser så just har jag blivit lite osäker.

Läcker = snygg, häftig.
Läker = helar/såret läker

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Anmäl
2016-08-26 15:55 #4 av: Kalli

På mitt jobb håller de på att skratta ihjäl sig så numera säger jag bara att det är trasigt. Gissningsvis är det dialektalt men jag antar att läcker är det "korrekta".

Anmäl
2016-08-26 15:57 #5 av: Splatter

Läcka, läcker, läckte - verb, beskriver hur ett föremål har ett hål där något tränger igenom där det inte ska göra.

Läka, läker, läkt - verb, beskriver hur ett dåligt tillstånd blir bättre för att återgå till det normal, exempelvis när ett sår blir normal hud.

Läcker kan också vara ett adjektiv som beskriver hur snyggt något är, men då har det inget med verbet läcka att göra. :)

Anmäl
2016-08-26 16:35 #6 av: Odd

Jag är lite fundersam över hur du uttalar ordet? (Zakaraa)

Läcker blir ju: Lekker och Läker är: Lääker, är lite förvirrad över hur man kan misstolka det i tal? Funderar

När det kommer till meningen säger jag som #5

Anmäl
2016-08-26 16:50 #7 av: Zakaraa

#6 Jag säger båda eftersom jag aldrig kan höra vad som låter rätt. Jag vill säga Lääker (stav. Läker), det låter mer rätt för mig medan Läkker (stav. Läcker) låter fel men ändå känns inget av dem självklart.

Jag antar att det är dialektalt. Jag har vad jag kan minnas aldrig Skrivit det till vardags så har nog inte noterat över hur jag skulle stava och det är väl därför jag är extra osäker :P

#4 Lite så jag känner :P Jag försöker undvika att säga det men det är svårt för det finns inget ord som kan ersätta det på ett bra sätt, haha.

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.