Annons:
Etikettlagar-och-lagstiftning
Läst 3033 ggr
gaabriellaaa
2015-03-24 19:27

språklagars påverkan på vårt språk

Hej! Här kommer en kanske smått "luddig" fråga då jag håller på med ett skolarbete: Hur påverkar egentligen språklagstiftningen vårt språk? Förutom på uppenbara och konkreta sätt då. Tror ni t.e.x. att lagarna gör att språket inte utvecklas eller tror ni lagarna gör att språket faktiskt utvecklas (mer än utan lagarna)? osv, osv…. Tack på förhand! :)

Annons:
Lisabet
2015-03-25 13:32
#1

Har vi lagar som handlar om språket?

Amandla
2015-03-25 13:59
#2
Lisabet
2015-03-25 17:40
#3

Den lagen säger att svenska är huvudspråk i Sverige. Den säger, så vitt jag kan se, inget om hur svenska ser ut eller låter.

Vilka ord som ingår i svenska finns väl i Svenska akademins ordlista, men det är ingen lag.

raphanus
2015-03-25 18:37
#4

Lagarna kan ju vara olika stränga i olika länder. Litauen har enligt Språktidningen rätt stränga lagar

thenameless
2015-03-29 01:43
#5

Svenska akademien som jag förstår bestämmer vilka nyord som kommer in i SAOL varje år är väldigt liberala i sina bedömningar och tar med alla utlndska ord  svennarna börjar använda i sitt vardagsmål

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

Inkanyezi
2015-03-29 13:25
#6

Språklagen har betydelse för myndigheternas kommunikation med oss, då de som regel ska använda svenska ord där sådana finns, också när utländska motsvarande ord kan vara vanliga i allmänt språk. Även om exempelvis "skanner" är inlånat som term för en apparat som läser in bilder, ska myndigheten hellre kalla den "bildläsare", vilket kanske ser konstigt ut när de förtydligar genom att sätta ut det som "bildläsare (skanner)". Men det är inte konstigt, eftersom ordet skanner täcker flera betydelser utöver bildläsare, som bättre anger vilken typ av apparat man menar. 

Språklagen är inte avsedd att vara hinder för att skapa nya ord i svenska språket, vilket mest sker genom inlån. Syftet är att myndigheters kommunikation ska vara entydig och lätt att förstå. Från språklagen:

11 § Språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt.

12 § Myndigheter har ett särskilt ansvar för att svensk terminologi inom deras olika fackområden finns tillgänglig, används och utvecklas.

Det innebär att inom fackområden kan språk förekomma som inte är helt lätt att tolka för den som inte är invigd, och att inom många fackområden använder man ord som lånas in direkt från främmande språk och lägger in dem i svenskan. Ett sådant exempel är screening som används av hälsovården och vars svenska motsvarighet är betydligt snårigare att läsa och förstå. Som regel ska text riktad till allmänheten då utformas så att begreppen förklaras.

Annons:
Upp till toppen
Annons: