Annons:
Etiketterteckenspråkartikel
Läst 14028 ggr
raphanus
2010-03-09 10:51

Oralismen - ett mörkt kapitel i språkhistorien

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Dövas första språk är teckenspråket. De dövas teckenspråk är inte internationellt, utan det finns flera olika nationella varianter, och inom vissa lands gränser kan det till och med finnas flera olika teckenspråk. Där döva samlas, uppstår det alltid teckenspråk. Dock har det inte alltid varit tillåtet att använda teckenspråk överallt.

En pionjär inom utbildningen av döva i Sverige var pedagogen Pär-Aron Borg (1776-1839), som 1809 grundade Allmänna institutet för Blinda och Döfstumma. Pär-Aron Borg skapade också det svenska handalfabetet, som används för att bokstavera ord som saknar egna tecken. I sin undervisning använde Borg de dövas eget teckenspråk. 1812 flyttade hans skola till Öfre Manilla på Djurgården i Stockholm. Skolan hade döva lärare, och som undervisningsspråk användes bara teckenspråk.

Pär-Aron Borg grundade även en dövskola i Portugal. Det är därför portugisiska döva använder i stort sett samma handalfabet som svenska döva. De olika nationella teckenspråken är besläktade på ett helt annat sätt än människans talade språk. Svenskt teckenspråk är till exempel nära besläktat med finskt teckenspråk, men engelskt och amerikanskt teckenspråk är inte alls besläktade.

1880 hölls i Milano en konferens, där inflytelserika pedagoger fattade beslut om att förbjuda teckenspråk i undervisning. I stället skulle döva lära sig tala som hörande och tolka tal med läppavläsning. Förfarandet kallas oralism. Beslutet vann gillande världen över. Många är de döva som genom åren efter Milanokonferensen på olika sätt straffats för att ha trotsat Milanokonferensens beslut och ändå använt teckenspråk. Numera är oralism en pedagogisk metod på utdöende. Allt fler samhällen erkänner de dövas teckenspråk som fullvärdiga förstaspråk och fungerande undervisningsspråk.

Det finns idag fortfarande samhällen där döva inte får använda teckenspråk i den utsträckning de skulle behöva. Sverige var emellertid tidigt ute med att erkänna teckenspråket som de dövas första språk. 1981 fick svenskt teckenspråk minoritetsspråksstatus i Sverige.

Källor
Wikipedia
Sveriges Dövas Riksförbund
About.com

Teckenspråk på webben
Om teckenspråket
Svenskt teckenspråkslexikon

Annons:
DesK
2010-06-08 18:17
#1

Mycket intressant läsning, tackar tackar!  Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Upp till toppen
Annons: